Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет за штампу још није почео са радом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 03. 2009.

Извор: Политика

Савет за штампу још није почео са радом


Извршни одбор и Суд части НУНС-а прошле седмице подсетили су новинаре и медије да се у раду придржавају професионалних стандарда које прописује Кодекс новинара Србије, али кажњава и закон.

Повод је писмо које је Мила Ђинђић, мајка убијеног премијера, упутила овом новинарском удружењу жалећи се да поједини листови годинама објављују неистините текстове који наносе штету породици. На њене покушаје да демантује „изјаве” које није ни дала, поменути листови остали су глуви.

Због непроверених информација, помоћ од новинарских удружења очекује и Министарство здравља. Извештаји о пацијенту који је наводно остао без бубрега током операције и за то сазнао касније узнемирили су јавност. Док се ствари не разјасне, министар Томица Милосављевић најавио је да ће његово министарство „покренути иницијативу код свих удружења новинара за преиспитивање одговорности за неетичко и неодговорно поступање појединих медија у преношењу изјава о такозваној крађи органа током хируршке интервенције”.

Случајеви непоштовања основних стандарда новинарске струке потврђују да ће будући савет за штампу имати доста посла

.– Слажем се да би овакви инциденти требало да убрзају конституисање савета за штампу. Таквих ексцеса било је и раније. Кодекс новинара Србије су усвојили новинари и новинарска удружења, али из медијске индустрије, дакле од власника новина никада није стигао никакав званичан став да ли кодекс прихватају или му нешто замерају. Зато се и бојим да ће конституисање савета за штампу да потраје – каже Светозар Раковић, генерални секретар НУНС-а. По његовим речима, медијска индустрија начелно се сагласила да се формира ово тело које представља практичну страну кодекса.

Од потписивања оснивачког акта протекло је месец дана, а у току је регистрација савета као правног лица.

 – Највећи део посла нас тек чека – усаглашавање и усвајање статута, а из медијске индустрије нам нису рекли да ли је постојећи предлог добар или не. Истина, нико нам из Асоцијације медија није рекао да ће се тај посао одуговлачити, али, према досадашњим негативним искуствима, бојим се да би и до тога могло доћи – каже Раковић

М. Петрић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси