Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Први новинар добија свој мурал, уколико Град одобри
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 09. 2022.

Аутор: Зорица Миладиновић Извор: Данас

Први новинар добија свој мурал, уколико Град одобри

На једној нишкој згради ускоро би могао да буде исцртан мурал Милораду Додеровићу, преминулом новинарском доајену, публицисти и документаристи, дописнику аустралијског СБС радија на српском језику, писцу једног романа и члану управе Удружења новинара Србије.

Биће то први мурал једном новинару у Нишу, након што су се на градским зидовима већ нашле бројне, а посве различите личности.

Брајовић: Добри новинари заслужују мурал и сваку врсту признања

“Зидни портрет” новинару Додеровићу, преминулом крајем 2020, моћи ће да буде осликан уколико иницијатор поднесе званичан захтев, који ће морати да добије мишљење и одобрење надлежних градских тела и институција, пошто се пре непуних годину дана Град  “досетио” да би и овај вид урбане (суб)културе требало регулисати.

Пре тога, бивала је довољна и само фарба, четка и (не)формална сагласност оних који станују иза осликаних зидова.

„Покренуо сам иницијативу, која следећег месеца треба да прође управу УНС-а, што очекујем. Додеровић је то несумњиво заслужио јер је његов живот био потпуно новинарски, био је сав новинар, и до последњег атома посвећен професији. Уживао је поштовање међу колегама, али никакав бенефит у животу, напротив. То је прилично честа новинарска судбина- да их поштују колеге, а да буду омрзнути од власти или људи који злоупотребљавају положај и позиције у било ком послу, а они као новинари о томе не желе да ћуте. Додеровић никада није добио награду града у којем је живео и стварао зато што је служио само новинарству и није се повијао”, каже Нино Брајовић, генерални секретар УНС-а, за Данас.

Брајовић каже да ће ово бити први мурал једном новинару у Нишу, али да их на иницијативу УНС-а има у неким другим градовима.

„Добри новинари заслужују сваку врсту признања, од мурала преко назива улица до награда, и на таквој ‘пракси’ би требало радити“, каже он.

На зидовима и лекар, војсковођа, митрополит…

На нишким зидовима већ се могу видети, осим другачијих мотива, и ликови војсковође у Првом српском устанку Стевана Синђелића, хероја са Кошара, хероја са Паштрика, митрополита црногорско- приморског Амфилохија, српске научнице, архитектице и инжењерке Јованке Бончић- Катеринић, вође мото клуба “Ноћни вукови” у Србији Саше Савића Швабе, југословенског и српског боксера Драгише Станковића Челика, репера Горана Илића Чонија…

Највише јавних позитивних коментара изазвали су, чини се, мурали доктора Миодрага Лазића, директора Ургентног центра Универзитетког клиничког центра у Нишу и познатог ратног хирурга на простору екс Југославије, те реплика из филма “Маратонци трче почасни круг”.

Лазићев мурал је осликан у близини УКЦ, у којем је у априлу 2020. изгубио битку са короном, након што је као лекар излазио као победник из бројних недаћа, међу којима је био и шестогодишњи боравак на ратиштима у Хрватској и БИХ, током 90-тих, где је оперисао на хиљаде рањеника свих националности.

Реплика из “Маратонаца”, уз поруку “Поново ради биоскоп”, на којој су Сека Сабљић, Бора Тодоровић и Богдан Диклић, оживела је, до тада досадни зид Нишког културног центра.

Социолози и уметници оцењују да мурали, као вид уличне уметности, бришу сивило и брендирају град, пружајући шансу пре свега локалним уметницима да искажу свој таленат.

Слике на зидовима зграда „не би требало да да подилазе трендовима или лошем укусу“.

Због тога што и на основу њих град постаје препознатљив „требало би питати грађане шта желе, а овакву делатност јасно регулисати“.

“Имам утисак да данас мурали ничу на фасадама зграда без јасних критеријума. Они би требало да задовоље и естетску страну, али је још значајније какву поруку шаљемо као друштво таквим сликама на великим површинама градских фасада. Када је слика на великој јавној површини и немогуће је не видети је, треба добро размислити о њеном садржају. А с обзиром на то да су мурали изложени временским утицајима- киши, снегу, ветру, заиста бих добро размислила да ли треба постављати мурале- портрете, ма колико било оправдано истицање наших заслужних појединица”, каже за Данас социолошкиња Оливера Сашек Радуловић.

Скупштина града Ниша је крајем прошле године усвојила одлуку у којој се наводи да се мурали осликавају на спољним деловима зграда и објектима јавне намене на основу одобрења Градске управе за друштвене делатности.

Поступак издавања одобрења покреће се захтевом који подноси правно лице, предузетник или физичко лице, а пре одлучивања о захтеву, ова Градска управа прибавља мишљење Савета за културно стваралаштво, наводи се у одлуци.

Иницијатору осликавања мурала потребна је, такође, и сагласност власника станова у стамбеној згради или власника објекта јавне намене.

Мурал не сме имати политички карактер и подстицати дискриминацију

У градској одлуци се каже да мурал “не сме бити непримереног изгледа или садржаја који може подстаћи мржњу или дискриминацију било какве врсте, нити сме бити у супротности са јавним интересом Града Ниша”.

Мурал се дефинише као“ликовно дело некомерцијалне садржине, које се осликава на спољним деловима зграда и објектима јавне намене, у циљу стварања и развоја културног амбијента и естетског изгледа Града”.

Он представља “потпуну слику на зиду која има своју естетску вредност, без промотивног, комерцијалног или политичког карактера”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси