Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Средства утичу на слободу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 09. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Преглед

Средства утичу на слободу

Новац се најчешће издваја кроз субвенције и углавном за плате, а за медијску продукцију јако мало

Држава се понаша као конкуренција приватним медијима и ако се тај тренд настави, приватни медији ће пропасти а опстаће само они који се финансирају из буџета, оцењено је јуче на представљању извештаја о лањском финансирању медија из буџета локалних самоуправа у Србији.

На конференцији за новинаре је наведено да су медијске куће у 33 града у Србији добиле нешто мање од 850 милиона динара прошле године, али да је 70 одсто тог новца отишло јавним предузећима, најчешће електронским медијима за праћење активности тих самоуправа. Драгана Жарковић Обрадовић, представница Балканске мреже истраживачког новинарства (Бирн), рекла је да се јавна предузећа фаворизују приликом финансирања медија, те да то доводи у неравноправан положај приватне медије и продукцију али и утиче на уређивачку политику медија јер да се унапред зна да ће неко бити плаћен без обзира на квалитет рада. Она је рекла да се новац за медије најчешће издваја кроз субвенције и углавном за плате, а за медијску продукцију јако мало. Према њеним речима, свега 3,3 одсто новца додељено је путем јавних набавки, а и тада се често дешава да се финансира праћење рада локалних самоуправа.

Истраживање је показало да највише издвајају Нови Сад, Крагујевац, Панчево, Суботица и Ниш, а најмање Ваљево, Ужице, Петровац на Млави и Пријепоље. Београд и Косово нису били предмет истраживања.

Председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић рекао је да је питање финансирања медија заправо питање слободе медија и да је зато јако битно да се спречи да се на тај начин утиче на уређивачку политику.

Обрадовић је рекао да је тржиште Србије мало за оволики број медија али да је, управо због тога, неопходно да се медији нађу у равноправном положају који ће омогућити да тржиште одреди који ће медији опстати а да им држава обезбеди равноправно учешће на јавним конкурсима, на којима ће се плаћати производња медијског садржаја а не финансирати плате.

Председник Независног друштва новинара Војводине Динко Грухоњић рекао је да ће, уколико се нешто не промени, у Србији опстати само државни и црквени медији, као и медији које су основали национални савети. Те савете је Грухоњић назвао парадржавним „јер су под очигледним утицајем партија које доминирају“ у саветима.

„Нови Сад је уподобљен и прекомпонован, па ће се то сигурно десити и са телевизијском станицом свемирског назива - Аполо“, оценио је Грухоњић и додао да ће, иако ће та станица добијати највише средстава грађана Новог Сада, тамо и даље бити најмање запослених новинара а „највише људи који су тамо дошли по основу непотизма“.

Представник Удружења новинара Србије Петар Јеремић оценио је да медији у Србији 20 година преживљавају и чекају да се успоставе једнаки услови за све, али да се то не дешава јер да свака власт жели да задржи медије под контролом.

Председник Управног одбора Локал преса из Крушевца Дејан Миладиновић рекао је да је сума издвојена за функционисање медија из локалних буџета показала да новац за то постоји али да је питање да ли се он расподељује на прави начин, или се помаже „функционисање јавних предузећа у којима су запослени рођаци, пријатељи и партијски послушници странака на власти“. 


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси