Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бивша државна секретарка МУП-а поднела 16 тужби против медија: Дијана Хркаловић тужила и НИН, Време, Нову…
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 08. 2022.

Аутор: В. Јеремић Извор: Данас

Бивша државна секретарка МУП-а поднела 16 тужби против медија: Дијана Хркаловић тужила и НИН, Време, Нову…

Дијана Хркаловић, бивша државна секретарка МУП-а поднела је укупно 16 тужби против медија тражећи новчану накнаду због објављивања информације, сазнаје Данас.

Према информацијама које је Данас добио из Вишег суда у Београду од 16 тужби по Закону о јавном информисању и медијима једна је решена пресудом којом је делимично усвојен тужбени захтев. У питању је први спор ове врсте који је покренула Хркаловић против Адриа медиа групе, издавача дневног листа Курир.

Још два поступка које је инцирала Хркаловић су обустављена након што је она повукла тужбу. Интересантно је да су обе ове тужбе биле поднете такође против Адриа медиа групе, али због информација објављених на сајту Курир.рс.

Оно што је упадљиво у списку медија које је тужила Хркаловић је разлика у њиховој уређивачкој концепцији. Наиме, првих десет тужби бивша државна секретарка МУП-а поднела је против медија у којима доминира таблодна уређивачка политика. Највећи број њих, односи се на медије који имају изразито благонаклон однос према члановима партија на власти.

Поред већ споменутог Курира, тужбама Хркаловић обухваћени су били и Српски телеграф, као и њихов портал република.рс, лист Ало и њихов портал, портали Србија Данас и Мондо. Међу њима тужбе су били поднете и против портала директно.рс и нова.рс (по две тужбе) који не би могли да се подведу под “провладине” медије.

Након овога фокус тужби Дијане Хркаловић постају медији који су све осим таблоидни. Поред тужбе на рачун портала Крик о којима су медији већ писали, подаци Вишег суда откривају да је Хркаловић тужила и недељнике НИН и Време.

Ова разлика у врсти медија који је тужила бивша државна секретарка подудара се са медијским третманом којем је Хркаловић била изложена. Наиме, док је била у министарству њено име се ретко појављивало у медијима, па чак и након изненађујућег одласка у мају 2019. године.

Међутим, неколико месеци пре њеног хапшења у октобру 2021. године, као и у периоду док је била у притвору, Дијана Хркаловић је постала протагониста огромног броја негативно интонираних текстова у провладиним медијима. Између осталог, оптуживана је да је организовала прислушкивање председника Србије и припремала атентат на Вучића, као и да је сарађивала са групом Вељка Беливука. Сви ови текстови престали су крајем фебруара ове године када је, уочи почетка судског поступка против ње, променила адвоката и за браниоца ангажовала Владимира Ђукановића, високопозиционираног члана Српске напредне странке.

С друге стране, медији на чију уређивачку политику власт нема утицај су константно писали о Хркаловић, имајући у виду да се ради о некоме чији утицај у МУП-у је далеко надилазио њену формалну позицију.

Дијана Хркаловић се пред Посебним одељењем Вишег суда у Београду терети за трговину утицајем. Она је оптужена да је утицала на свог подређеног да се тужилаштву не достављају извештаји о вештачењу телефона Вељка Беливука у поступку који су медији прозвали “убиство на шинама”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси