Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Еко Палеж поново дискредитује и омаловажава новинарку Јасмину Продановић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 08. 2022.

Аутор: Уна Грекуловић Извор: Цензоловка

Еко Палеж поново дискредитује и омаловажава новинарку Јасмину Продановић

Обреновачки таблоид Еко Палеж наставља са прљавом кампањом против Јасмине Продановић, једне од ретких новинарки које критички пишу о локалној власти и незаконитој додели новца на медијским конкурсима, на којима овај таблоид, чији је редовни колумниста и градски менаџер Мирослав Чучковић, редовно добија милионе.

Локални таблоид Еко Палеж из Обреновца, у тексту „У Скупштини Обреновца, најзад, ред. Отерали Јасмину из ВИП ложе“ поново дискредитује и омаловажава Јасмину Продановић, наводећи да је она „наводно новинарка нечега што се зове Цензоловка или Мишоловка“. У том тексту јој се замера и то што носи заштитну маску, описује се чак и какве панталоне носи и како се расхлађује.

„Спочитава ми се то што носим маску у ситуацији када имамо хиљаде заражених дневно. Али и то како сам обучена. А сама та седница је веома битна јер је на њој изабран нови председник Градске општине Обреновац“, наводи Продановић.

Она је више пута за Цензоловку писала о медијским конкурсима у Обреновцу и о томе на који начин Палеж незаконито добија новац, па тако новац на конкурсу добију за текстове у једном медију, а објављују их у другом – нерегистрованом.

У различитим издањима Палежа новинарку Продановић вређају и дискредитују годинама. Један такав текст изашао је након што је она на Цензоловци објавила истраживање о медијском конкурсу у Обреновцу, у коме правници тврде да би и тадашњи председник општине Мирослав Чучковић, сада градски менаџер Београда, и његови службеници могли и кривично да одговарају због незаконите расподеле новца из буџета.

Иначе, градски менаџер Чучковић редовни је колумниста таблоида Нови Палеж.

У истом листу је у мају изашао текст „Шта се збило са ‘новинарком’ нечег што се зове ‘медиј о медијима’ или ‘Мишоловка’. Где се деде Продановићка?“.

У том тексту се Еко Палеж наводно пита зашто Јасмина Продановић, иначе једна од ретких професионалних локалних новинарки које критички пишу о општинској власти, не прати седницу скупштине коју воде напредњаци.

„Да није оболела? Да није добила корону? Или је морала да остане код куће да спрема по кухињи, цепа дрва, довлачи угаљ за ложење, пегла постељину, или кува ручак за мужа и децу, меси питу и мази… мацу? Да децу води у обданиште или школу? Као свака права жена, мајка и домаћица?“, пита се Еко Палеж чији репортер није чак ни видео да је новинарка присуствовала тој седници.

„Без обзира на то да ли сам ја нешто написала или само долазим на седнице скупштине, они пишу деградирајуће текстове о мени и покушавају да ме дисквалификују на сваки начин. Аутор покушава да деградира мене као новинарку. У том тексту прелази и границу по питању рода и третира ме као некога коме није место на седници, нити треба да обавља посао новинарке, него да кува, пере, пегла“, каже Продановић.

Иначе, крајем децембра 2017. лист Палеж је прекршио Кодекс новинара Србије, због чега му је Комисија за жалбе Савета за штампу изрекла јавну опомену. Палеж наставља са кршењем Кодекса и 2019. године, када добија још једну опомену због текстова објављених о новинарки.

Новинарку Продановић је вређао и садашњи градски менаџер, тада председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић. Он је на свом Твитер налогу написао:

„Новинарка Истиномера из Обреновца поново на скупштини провоцира, само овај пут нема скривену камеру у торби као воајер психопата. Лажомери!“

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси