Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Блиц, перјаница независног новинарства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 09. 2012.

Аутор: Петар Луковић Извор: E-новине

Блиц, перјаница независног новинарства

Медијско прање ДС биографије

 

Да нисмо живели у Србији и да нисмо читали “Блиц” под уредничком палицом Веселина Симоновића, постоји теоретска могућност да бисмо можда, евентуално, поверовали Колегијуму овог листа који напрасно открива оно што нико није приметио: да су за време терора ДС били под притиском и једва преживели! Тако је, коначно, формирано Свето Тројство независних медија: на врху “Блиц”, а поред њих Пешчаник и е-новине!

Ваља имати џиновска ДС муда да се три и по месеца након председничких избора, храбро али одлучно “Блиц” одрекне Тадићеве, а посебице Цветковићеве власти (за коју, бy тхе wаy, Цветковић први пут чује), јер су момци из Симоновићеве екипе, како тврде, били “ретки критичари њиховог рада”! Попут Нате Масаровић и Јелене Триван, које тврде да никакву одговорност никад нису ни имале, Симоновићев таблоид данас пере руке од изборне кампање (шифра: “Опростите нам нашу ружну прошлост”) у којој су толико форсирали Бориса Тадића да им је и поменути БТ замерио чињеницу да су у заблуду довели јавност, јер је “Блиц” тврдио 24 сата уочи избора како ДС и Тадић имају невероватну предност од 16 процената!     

Да не помињемо причу о дипломи Томислава Николића коју је “Блиц” довео до усијања, након чега је сагорео оне вечери кад је припћено да је у трци за председника победио управо Николић, а не Тадић. Неки од нас још памте шок на лицу Веселина Симоновића који је Борисов пораз пред тв камерама примио теже него несрећни ДС лидер.

У статусу новопечених опозиционара, Колегијум београдског дневног листа “Блиц” одбацио је оптужбе Српске напредне странке да, међу осталим “партијским медијима”, а под директивом бивше власти предвођене Демократском странком, “фалсификује стварност у Србији”.

Како су оценили Симоновић и другови, саопштење СНС је једна од претњи не само “Блицу”, него и слободи мишљења и критике: “Блиц” никад није био партијски медиј, ни у време Милошевића, ни у време Ђинђића и Коштунице, ни у Тадићево време. Неће то бити ни сада, када Србијом управљају кадрови Српске напредне странке. Све ове године ‘Блиц’ се борио против тога да важне државне послове воде људи који су сејали смрт по Србији, који су распиривали мржњу и живели од продаје лажног патриотизма. То је радио све до сада и тако ће наставити, упркос притисцима и претњама. И саопштење СНС је једна од таквих претњи. И не само ‘Блицу’ него и слободној речи и критици,” истиче Колегијум “Блица”.

Колегијум “Блица” потом закључује: “И у време Тадићеве и Цветковићеве власти, чија се половина кадрова прелила у СНС владу, били смо ретки критичари њиховог рада. Издржали смо и њихове притиске и жалбе нашим власницима. Истим путем је кренула и ова власт, али обећавамо им да се ми нећемо мењати”.

Српска напредна странка је навела да је бивши министар Оливер Дулић у “Блицу” рекламирао акцију “Очистимо Србију”, за шта је листу платио више од 40 милиона динара (око 400.000 евра). Одговор Колегијума “Блица” је сензационално урнебесан:

“Уочи избора сматрали смо да је лоше да странке окупљене око СНС дођу на власт, управо због кадрова о којима сада пишемо. Као такав, ‘Блиц’ је био и сада је привлачан за многе оглашиваче. Тачно је да је Фонд за заштиту животне средине расписао конкурс за учешће свих медија у акцији ‘Очистимо Србију’ и да су сва издања наше компаније ‘Рингијер Аксел Шпрингер’ учествовала у њој, као што су то чинили и сви други штампани и електронски медији. Међутим, људима у СНС само смета ‘Блиц’”, закључио је Колегијум.

Приметите део реченице у којој Колегијум “Блица” лаже, јер тврде да “су то чинили и сви други штампани и електронски медији”. Нису. Рецимо, е-новине не само да од Дулића нису примиле 400.000 или 40.000 или 4.000 или 40 евра, већ ни четири евра. Тек да се зна.

А што се “Блица” тиче, прва ДС љубав заборава нема. Питајте Дулића: он ће вас очистити од било каквих сумњи, врло повољно. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси