Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Репортер који је „градио” мостове
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 09. 2012.

Аутор: Момчило Петровић Извор: Блиц

Репортер који је „градио” мостове

Пензионер Рамиз Етемовић и даље крстари Пештером

 

Цео радни век провео је у новинарству, али за разлику од колега који су се бавили “великим” темама, и то у престоници, он је углед стекао прилозима о малом човеку, ломатајући се по санџачким врлетима. Иако је у пензији, Рамиз Етемовић и даље крстари Пештером, Голијом и Копаоником. Његова једносатна емисија “Вама на селу”, колаж репортерских записа на Регионалној телевизији Нови Пазар, емитује се преко сателита, а може се видети и на интернету.

Овај Пештерац, рођен у породици хоџе у Радуховцу код Тутина, дипломирао је на београдском Филолошком факултету српскохрватски језик и књижевност 1970. године, и после тога се као наставник вратио у родно село. Повремено се јављао као дописник Радио Београда, а од 1973. је у Радио Новом Пазару, као први његов уредник.

“Били смо чудо у то време. Није било локалних телевизија нити радија па су људи слушали по цео дан нас. Било је ту емисија и информативног, образовног и забавног карактера. Укључивали смо се и у програм Радио Београда.Из нашег радија поникли су сви касније дописници и штампаних и електронских медија, а сви они су били моји ђаци”, каже Етемовић.

Старији памте да су и Омер Карабег, и Иван Кривец и Ненад Ристић, сви одреда легендарни уредници Дневника, волели да своје емисије заврше Етемовићевим репортажним минијатурама.

“Мени је било важно да имам добар кратак текст, да га лепо прочитам, и да подвучем одговарајућом изворном музиком, било да је фрула, било кавал...”, каже Рамиз за “Блиц”, у првом (!) разговору у каријери. Све досадашње позиве колега да да интервју, одбијао је велики новинар који је увек извештавао о малим људима.

Прсти на десној руци су му деформисани. “Од држања микрофона на хладноћи”, каже. “На Пештеру буде минус 30, каблови се кидају на мразу, ломе као пруће!”

На акумулационом језеру на Ибру, у Брњаку, снимио је сељаке како секирама из чамца разбијају лед, јер моста нема, а у селу треба да се породи једна жена. Па да пут до лекара буде проходан...

После емитовања тог прилога, Ибарски Колашин посетио је Никола Љубичић, тада високи руководилац, и најавио градњу моста дугачког 120 метара, који је и данас у употеби.

Други мост направљен је на Ибру, у Рудници, кад је јавност видела у његовој репортажи дечаке који се у јесен свлаче да би прегазили реку, носећи торбе на глави...

“На Копаонику живи Милунка Радуловић, која је сину оставила аманет: Кад умрем, да јавиш Рамизу да дође на сахрану! То је највеће признање! И што у било које српско село да одем у госте, ако ме за месец дана питају кад ћу да идем, ту ме пљуни!”, каже Етемовић.

ЖИВОТНО ДЕЛО

За новинаре нема много признања, поготово не оних које додељују колеге. Зато је Награда за животно дело Удружења новинара Србије и Црне Горе, пре две године, равна пријему у Академију. А Рамиз Етемовић (67) један је од поносних лауреата. Био је дописник неколико листова, али је најпознатији постао по редовним извештајима за Радио телевизију Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси