Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тијанић објавио рат трудницама!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 09. 2012.

Аутор: Сања Илић Извор: Курир

Тијанић објавио рат трудницама!

Положај жена у Србији је сјајан: имамо право гласа, имамо право на школовање, имамо право на рад, на надокнаду за обављен посао, право на слободу кретања, религију, окупљање, љубав... и тако све док не почнемо да планирамо породицу!

Тада наша права и повластице престају да постоје, а послодавац почне да броји само сате одсуства свих оних предстојећих дана које ћемо провести ван канцеларије. Наравно, све због дететове прве температуре, богиња, упале уха, поласка у школу, прве приредбе и родитељског састанка.

Није редак случај да на разговору за посао кандидаткињу или потенцијалну будућу запослену у компанији њен директор пита чувена три питања:
1. Да ли сте удати?
2. Имате ли деце?
3. Планирате ли да имате мужа и децу?
Ако сте на питања наивно одговорили са „да“, опасно сте погрешили. Не само да нећете добити посао већ ће вам се мушкарац у оделу подругљиво насмешити јер сте поверовали да је његова фирма, и држава која иза ње стоји, расположена да вам плаћа будуће дохотке, трудничка и породиљска боловања и ко зна шта још не!

И таман када сте помислили да се таква неправда дешава само обичним смртницама, разувери вас господин Александар Тијанић, генерални директор Радио-телевизије Србије. Дотични, изгледа, поред тога што воли да спушта телефонску слушалицу новинарима нашег листа, има и фетиш да даје отказе својим запосленим колегиницама. И то трудним, наравно! Па још СМС, како би другачије.

Пошто је наше право да знамо све, како гласи чувени слоган националне телевизије, сазнали смо и за овај срамни случај. О њему је проговорила Милица Бурсаћ, водитељка емисије „У здравом телу“, која се пуних 15 година емитовала на Јавном сервису, а којој је Тијанић без проблема дао отказ у деветом месецу трудноће.

Поставља се питање шта сада могу да очекују друге, непознате жене које обављају свакодневне послове у пекари, фризерском салону, стаклари, радњи... када први човек РТС, без проблема и консеквенци даје отказ својој познатој, трудној водитељки.

Да резимирам, овакву је поруку послао другим, „одговорним“ послодавцима:

Немојте запошљавати трудне жене, немојте им отказ дати у првом, већ у последњем месецу трудноће, немојте им отказ дати лично, већ искључиво путем поруке, и за крај - немојте осећати грижу савести! Па зашто бисте, ионако живимо у Србији!




Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси