Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Укида се ТВ претплата и уводи такса од 600 динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 09. 2012.

Аутор: Небојша Јовановић Извор: Прес

Укида се ТВ претплата и уводи такса од 600 динара

Уместо РТВ претплате грађани Србије плаћаће таксу која ће се наплаћивати по стамбеној јединици, сазнаје Прес.

 

Према сазнањима нашег листа, радна група Министарства културе утврдила је Предлог закона о јавним сервисима који дефинише рад националног, покрајинског и регионалних сервиса. У њему је дефинисан и начин њиховог финансирања.

Тај предлог у члану 44 предвиђа укидање РТВ претплате и увођење таксе коју ће плаћати сваки пунолетни грађанин Србије на ког се води стамбена јединица или пословни објекат. Уколико је неко власник више објеката, плаћа таксу на адреси пребивалишта.

У члану 46 детаљно се описује начин прикупљања података о власницима стамбених јединица. Тако ће Радио-телевизија Србије и Радио-телевизија Војводине податке прикупљати директно од корисника, привредних друштава за дистрибуцију електричне енергије, Министарства унутрашњих послова, Пореске управе, регистра привредних субјеката, катастра непокретности и јавних комуналних предузећа, и то само на основу писаног захтева РТС-а и РТВ-а.

Чланом 47 предлаже се да висина месечне таксе за грађане буде 1,5 одсто просечне нето плате у Србији, на основу статистичких података за претходну календарску годину, што би тренутно износило око 600 динара. За оне који желе да плате унапред три месечне таксе, законодавац је предвидео попуст од пет одсто, а за плаћање од шест до 12 такси попуст је 10 одсто. Закон предвиђа и санкције за неплатише. Уколико се не плате три месечне таксе казна за појединце износиће 5.000 динара.

РТС, РТВ и шест регионалних сервиса

Предлог закона предвиђа постојање републичког јавног сервиса (РТС), покрајинског (РТВ) и шест регионалних јавних сервиса који ће функционисати у Београду, Крагујевцу, Нишу, Новом Пазару, Ужицу и Зајечару.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси