Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новаковић: Све оно што забрањује новинарски кодекс у одређеним медијима постало је стандард
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 05. 2022.

Аутор: www.insajder.net. Извор: www.insajder.net.

Новаковић: Све оно што забрањује новинарски кодекс у одређеним медијима постало је стандард

Стандарди у одређеним редакцијама постали су све оно што је забрањено новинарским кодексима, оценила је Гордана Новаковић, генерална секретарка Савета за штампу гостујући у емисији Маркер

Коментаришући насловне стране неколико медија који су објавили фотографије тела жртве, за коју се касније потврдило да је у питању Матеја Периш, хрватски држављанин за којим се већ месецима трага, Новаковић је оценила да је разлог кршења „права на приватност и права на достојанство жртве“ то што медијски радници и уредници у одређеним медијима немају свест.

„Посебно забрињава асполутни недостатак емпатије, било каквог саосећања са породицом жртве, било каквог пијатета те жртве“, додала је Новаковић гостујући на Инсајдер телевизији.

Одговарајући на питање зашто се годинама не мења пракса медијска експлоатације несреће, Новаковић оцењује да је очигледно разлог у томе што они „не виде што би било шта мењали“.

„Очигледно мисле да им то доноси профит, зараду, читаност... Ми најчешће добијамо ту врсту одговора, да то људи желе да читају, или чак лицемерна објашњења да постоји интерес јавности да се то објави“, додала је секретарка Савета за штампу.

Она је истакла да Савет за штампу нема законска овлашћења нити могућност да изриче финансијске казне.

„Ако медији не осећају последице тога што крше закон, не виде разлог да престану са том праксом која има доноси неки профит“, додала је Новаковић.

И то је довело до тога, како је истакла, да сада постоји такмичење ко ће више објавити одвратних детаља. 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси