Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Покренут сајт о српско-албанском пријатељству
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 05. 2022.

Аутор: Медија центар Чаглавица Извор: Радио КиМ

Покренут сајт о српско-албанском пријатељству

Невладина организација Актив из Северне Митровице покренула је први веб сајт под називом “Српско-албанско пријатељство”. Сајт садржи обимну интернет базу која пружа визуелно, текстуално и документарно знање о српско-албанским односима на српском, албанском и енглеском језику.

Према речима аутора сајта Александра Павловића циљ ове странице је да помогне људима, посебно младима, да сазнају за добре стране српско-албанских односа о којима се не зна довољно. Грађа сајта обухвата педесетак комплетних књига о српско-албанским односима, видео базу која садржи интервјуе с петнаестак истакнутих српских и албанских интелектуалаца, као и локалних активиста који су понудили одговоре на теме о могућностима заједничког живота, историјског помирења и пријатељства између Срба и Албанаца.

“Овде можете наћи разне примере прича, о Фариху Беголију, о Бекиму Фехмиуу, Скендербегу, о српско-албанским везама у средњем веку. Сви ови линкови вас воде до неких већих садржај. То нису класичне академске приче, више су публицистичког карактера”, рекао је Александра Павловић аутор веб сајта.

Извршни директор Фонда за хуманитарно право Косово Беким Бљакај казао је да је на путу ка помирењу овакав сајт Србима и Албанцима неопходан.

“Углавном се људи и на Косову и у Србији служе или добијају информације које им пружају медији, било електронски или други видови медија, а никако не могу да дођу тако лако до информација које се сада налазе на овом порталу. Сматрам да је јако битно да они који су заинтересовани, посебно млади имају један извор информација о српско-албанским односима кроз историју”, рекао је Бљакај.

Након представљања сајта одржана је и дискусија на тему “Заједнички живот Срба и Албанаца у очима локалних активиста и посматрача”. Активисткиња за људска права Нора Ахметај, рекла је да се у јавности готово не могу видети позитивни примери живота Срба и Албанаца.

“Ја не видим уопште неку заједничку тачку и заједничку причу, или неку позитивну причу коју су медији урадили или да пуно улажу у то да прикажу једну позитивну причу јер ми смо отровани и заражени овим дебатама и политиком и свакодневним питањима дијалога. Тај политички ниво убија све и ако се нешто дешава на терену”, рекла је Ахметај.

Извршни директор невладине организације Актив Миодраг Милићевић сматра да се запаљива реторика српских и албанских политичара у последње време негативно рефлектује на односе између две заједнице.

“Управо смо били сведоци да се након свих тешких речи које се изговоре у јако кратком временском периоду вазда дешавају неки инциденти на терену и то се прелива на локалне заједнице. То је највећи проблем. Када би имали ублажавање те реторике, потпуну промену приступа, ти људи морају да буду самосвесни, да кажу, без обзира на све ипак је предалеко све ово отишло, да морају да смогну снаге и нађу начин како би могли да артикулишу своје ставове на један далеко здравији начин”, рекао је Милићевић.

Учесници панел дискусије сложили су се да би први корак ка помирењу између Срба и Албанаца требало да буде расветљавање судбине несталих лица.

“Свака истина утиче на приближавање. Можда тренутно, ако ће у току месец два бити неких тензија. Пронађена су тела ту, тамо, наравно, емоције ће да прораде, али у дугорочном периоду то ће утицати на помирење, на релаксацију односа”, рекао је Бљакај.

“То су предуслови. Сведоци смо да нажалост да је у овом моменту недовољно заинтересованости институција које морају примарно да носе улогу кроз цео овај процес. Ово је институционално питање које ни по коју цену не сме да се остави породицама”, рекао је Милићевић.

Веб сајт “Српско албанско пријатељство” део је пројекта „Унапређење српско-албанског пријатељства” који спроводи НВО Актив у партнерству са Институтом за филозофију и друштвену теорију из Београда и Европским покретом у Србији, уз подршку Швајцарске амбасаде у Приштини.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси