Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Недопустиво вређање новинара и медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 05. 2022.

Аутор: Республика Извор: Республика

Недопустиво вређање новинара и медија

Рес Публика осуђује недопустиво понашање председника Општине Баточина, Здравка Младеновића, који је на свом Фејсбук профилу износио непримерене коментаре о новинарки Златији Лабовић и телевизији Нова С за коју она извештава

Младеновићева објава на друштвеној мрежи уследила је као реакција на прилог емитован у јутарњем програму Нове С, у којем је новинарка Златија Лабовић разговарала са заступником Групе грађана “Излечимо општину”, Драганом Биочанином. Он је том приликом садио цвеће у рупама на асфалту, како би указао на лоше стање улица у Баточини. Младеновић је у својој објави, уз увреде на рачун представника опозиционе групације у локалном парламенту, ког је назвао кловном, изнео и оцену „какав саговорник, таква новинарка и телевизија“, којим је посредно увредио и новинарку Златију Лабовић, као и медији у ком је ангажована. Сем тога, испод објаве је поставио и фотошопирану фотографију на којој је на ролнама тоалет папира додат лого телевизија Нова С и Н1, чиме је такође увредио и омаловажио ове медије, али и иницирао друге увредљиве и недопустиве коментаре.  

Подсећамо да је Младеновић, као и сви други јавни функционери, у складу са Законом о јавном информисању и медијима „дужан да трпи изношење критичких мишљења, која се односе на резултате његовог рада, односно политику коју спроводи, а у вези је са обављањем његове функције без обзира на то да ли се осећа лично повређеним изношењем тих мишљења“. Напомињемо да је у опису Младеновићевог профила наведено да је реч о званичној страници председника општине Баточина, што га нарочито обавезује да се и преко друштвених мрежа са дужном пажњом обраћа јавности.

Уз осуду непримереног понашања председника општине Баточина, Здравка Младеновића, пружамо јавну подршку новинарки Златији Лабовић, која је због посла који обавља изложена увредама и омаловажавању. Верујемо да су солидарност и подршка јавности кључни као охрабрење новинарима да, упркос притисцима, наставе да извештавају у јавном интересу. Поручујемо да ће Медијско склониште Крагујевац, којим руководи Рес Публика, и надаље бити место окупљања и сигурно уточиште за новинаре који настоје да професионално информишу грађане.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси