Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уредник КРИК-а тужио таблоиде јер су објављивали лажи да је Беливуков сарадник
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 01. 2022.

Аутор: Милица Војиновић Извор: Цензоловка, КРИК

Уредник КРИК-а тужио таблоиде јер су објављивали лажи да је Беливуков сарадник

Уредник КРИК-а Стеван Дојчиновић поднео је тужбе против прорежимских таблоида који су прошле године водили кампању и лажно оптуживали КРИК и њега да су повезани са шефом криминалне групе Вељком Беливуком. Хајка против КРИК-а вођена је неколико месеци и то пошто су новинари КРИК-а инсистирали на одговорима о повезаности људи из врха власти са Беливуковим кланом.

 

Дојчиновић је тужио готово све прорежимске таблоиде – „Ало“, „Информер“, „Курир“, „Српски телеграф“ и „Објектив“. Они су данима водили бруталну кампању против Дојчиновића лажно га оптужујући да сарађује са Беливуком, а „Курир“ је чак објавио и монтирану фотографију Дојчиновића и Беливука.

У својим текстовима лажно су тврдили да новинари КРИК-а раде о глави председнику Србије Александру Вучићу, па је тако „Информер“ на насловним странама објављивао да је КРИК „опалио први метак у председника и државу“, а „Ало“ текст под називом „Крик кољача и лажова“ повезујући новинаре са бруталним убиствима за која се сумњиче Беливук и његова група. Таблоид „Објектив“ отишао је и корак даље и директно означио КРИК као „мафијашко-кољачки портал“.

Хајка је уследила пошто су новинари КРИК-а, након хапшења Беливука и његове групе, наставили да инсистирају на ономе чиме се тужилачка истрага није бавила – везама криминалаца у полицији и држави.

Први пут бруталној кампањи претходила је конференција председника Вучића на којој је новинарка КРИК-а питала да ли ће у истрази бити испитан генерални секретар Владе Новак Недић који је био близак групи.

Други пут напад је уследио пошто је КРИК објавио детаље из исказа који је Беливук дао у тужилаштву, а у ком је тврдио да се сретао са председником Вучићем и наводно му чинио услуге.

Овом опасном таргетирању новинара придружили су се и представници власти. Они су на скупштинским седницама и у телевизијским емисијама, такође, износили лажи – да новинари КРИК-а сарађују са Беливуковим кланом, али и да позивају на државни удар.

Кампање су биле посебно опасне с обзиром на то да је Беливукова екипа била огранак кавачког клана који је годинама у сукобу са супарничким шкаљарским кланом. У том криминалном рату убијено је више од 60 људи, а криминалци нису зазирали од напада на чланове породице и адвокате.

Ове нападе на КРИК осудила су новинарска удружења, али и међународне организације, бројне амбасаде и представници Европске уније.

Група Вељка Беливука разбијена је у фебруару прошле године, а КРИК је о Беливуку и његовој екипи извештавао годинама уназад, у време када је ова група имала подршку власти. Открили смо да су били блиски са поменутим секретаром Владе Новаком Недићем, да се Данило Вучић, син председника Вучића, у неколико наврата фотографисао са неким од чланова групе, а у блиским односима били су и са једним од важних људи у Жандармерији Ненадом Вучковићем и бившом државном секретарком МУП-а Дијаном Хркаловић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси