Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Коалиција за слободу медија: По ком критеријуму Танјуг улази у прву „европску новинску редакцију“?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 12. 2021.

Аутор: Коалиција за слободу медија Извор: Коалиција за слободу медија

Коалиција за слободу медија: По ком критеријуму Танјуг улази у прву „европску новинску редакцију“?

Коалиција за слободу медија протестује поводом информације објављене у медијима, а која се тиче формирања „прве европске новинске редакције“ од стране Европске комисије и укључивања Танјуга у њен рад.

У саопштењу Коалиције за слободу медија се каже:

„Према доступним подацима, у питању је редакција која ће бити састављена од извештача 16 новинских агенција у европским земљама, са радом и извештавањем о процесима у вези са Европском унијом би требало да почне средином 2022. године, а Србију ће у тој мрежи представљати Новинска агенција Танјуг.

Коалиција подсећа да је Танјуг медиј који је препознат по блиској сарадњи са владајућим структурама у Србији. Осим што ужива повлашћени положај приликом расподеле различитих буџетских фондова, Танјуг је годинама радио упркос уредбе Владе Србије.

Новинска агенција Танјуг, је требало да престане са радом у октобру 2015. године, чак и пет година након тог рока пословала је и емитовала информације уз одобравање из врха власти.

А након правних акробација, бренд Танјуг прелази у власништво фирме Тачно, естрадног уметника Жељка Јоксимовића, и то на десет година.

Питамо Европску комисију, како је могуће да је спремна на сарадњу са Танјугом који је пласирао нетачне информације у интересу политичара и странака, а не тачне вести у корист грађана?

Како је могуће да је Танјуг део дугорочног пројекта вредног 1,76 милиона еура, а да је репутација те агенције дубоко нарушена јер је директно учествовала у урушавању демократије?

Како је могуће да Европска комисија финансира управо ону редакцију која је одговорна за производњу дезинформација, за учешће у јавним хајкама против критичара садашење власти и за срозавање професионалних и етичких стандарда професије?

Коалиција за слободу медија позива учеснике пројекта да преиспитају одлуку и сагледају све чињенице везане за рад овог медија, и да размисле да ли ће информације које буду пласирали у поменутој европској мрежи и даље бити релевантне и пожељне“, каже се у саопштењу које су потписали чланови Коалиције за слободу медија: Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија (АОМ), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Пословно удружење Асоцијација локалних и независних медија „Локал Прес“ и Славко Ћурувија Фондација.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси