Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Екипи "Заборављених умова" Вукова награда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 02. 2009.

Екипи "Заборављених умова" Вукова награда


Екипи серијала „Заборављени умови”, која се од фебруара прошле године емитује на РТС припала је овогодишња Вукова награда за изузетан допринос култури.

Да подсетимо, реч је о престижном признању од националног значаја које сваке године додељује Културно-просветна заједница Србије, уз покровитељство Министарства културе.

Серија „Заборављени умови”, редитеља и косценаристе Петра Станојловића, бави се приказом биографија знаменитих људи које је национална историја због сплета околности заобишла.

Ова играно-документарна серија, како објашњава млади редитељ, јесте и својеврсно признање великим личностима чија имена нису поменута у читанкама и уџбеницима, у школској литератури, личностима које су до сада биле на маргини историје и културног наслеђа.

– Серија има за циљ да на најквалитетнији начин представи свако од ових имена и да их, у маниру најбољих биографија светских ТВ кућа, приближи гледаоцу, додаје он.

Аутор, идејни творац и покретач серије је Никола Мирков, директор ТВ Београд, а академик Никша Стипчевић богатим искуством и идејама доприноси квалитету серијала.

До сада су емитоване епизоде посвећене: Божидару Кнежевићу, Александру Соловјеву, Владимиру Дворниковићу, Милану Влајинцу, Кости Стојановићу, Ивану Ђаји, Јовану Радоњићу, Љуби Стојановићу, Станоју Станојевићу и Милану Ђ. Милићевићу.

Према Станојловићевим речима, током 2009. године планирано је снимање још шест епизода о великим личностима осталим у забораву историје, а РТС ће о некима, о којима се говори у серији, припремити и писано издање.

– Прву епизоду пратила је књига „Принцип историје” Божидара Кнежевића, а управо је из штампе изашло и дело „Пољска привреда у народним пословицама” Милана Влајинца. Остале биографије ће пратити или поновљена издања, или неко ново писано дело о животу или раду личности, рекао је Станојловић, истакавши да РТС оваквим концептом оправдава име јавног сервиса Србије „који је сам по себи важна културолошка институција у служби грађана и њихових друштвених потреба”.

Екипа серије „Заборављени умови”, јуче је у друштву својих колега и новинара, у холу зграде РТС-а у Таковској улици, прославили овај успех.

И.М.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси