Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Центар за мир и толеранцију: Непрофесионално извештавање косовских медија о нашем раду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 12. 2020.

Извор: Центар за мир и толеранцију

Центар за мир и толеранцију: Непрофесионално извештавање косовских медија о нашем раду

Обраћамо вам се поводом текста објављеног на веб страници RTK LIVE Медијског јавног сервиса Косова (РТК) под насловом „Грачаница финансира НВО која прикупља податке против ОВК“ (https://www.rtklive.com/rtk2/?id=2&r=50454) од 04.12.2020.

Наведени текст је пренео изворни текст портала „Гезета Метро“ https://gazetametro.net/komuna-e-gracanices-financon-me-20-mije-euro-ojq-serbe-qe-grumbullon-te-dhena-kunder-uckse/, у коме су изнете нетачне тврдње и информације везане за рад и активности наше организације, те се обраћамо јавности и медијима следећим саопштењем:

Текст је објављен без икакве претходне провере информација у регистру невладиних организација, истраживачког рада као и примене принципа права друге стране да пружи одговор, док нашу организацију директно доводи у везу са наводним активностима прикупљања доказа против ОВК.

Наиме, господин Зоран Анђелковић је гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк https://www.youtube.com/watch?v=uQFu-eCRktk&fbclid=IwAR0YI8QApKTEBMKCE5vpKtMaTLjKCK-wfikcpYrLSksLECIgRHGqet1ispk навео следеће: „Позивам све чланове породица рудара из Белаћевца, породицу, пријатеље, да свако од њих да изјаву. Ако неће да дају званичним органима, могу да покушају у Центру за мир и толеранцију, кнеза Вишеслава 72...”

Портал Газета Метро је, без предходне провере информација, повезао организацију коју води г-дин Анђелковић са седиштем у Београду, улица Кнеза Вишеслава 72, са организацијом Центар за мир и толеранцију Приштина, регистрованом на Косову у складу са косовским законом, чији  оснивачи, чланови Управног одбора, чланови Скупштине, као и овлашћено лице имају пребивалиште на територији Косова, а само  седиште организације налази се у Грачаници, у улици Милоша Обилића б.б.

Из претходног се јасно може извести закључак да су поменути Центар за мир и толеранцију из Београда и Центар за мир и толеранцију из Приштине, у потпуности два различита правна лица регистрована у два различита правна система. Незнање, неинфомисаност и непрофесионалност доводи у заблуду јавност са опасном теденцијом нарушавања угледа осамнаестогодишњег рада цивилне организације из невећинске заједнице. 

Такође је члан организације Стефан Филиповић неаргументовано наведен као „аналитичар у руском пропагандном медију ‘Спутњик’“, што је апсолутно нетачна информација. Наиме, г-дин Филиповић је био само један од саговорника тог медија. У истом чланку је повређена приватност члана организације Стефана Филиповића због тенденциозног тумачења његових приватних ставова на друштвеним мрежама, чиме је прекршен, између осталог и Кодекс за штампу Савета за штампу Косова.

Подсећања ради, ово није први пут да се Центар за мир и толеранцију из Приштине нашао на удару неистинитог, необјективног и непрофесионалног извештавања. Одлуком Савета за штампу Косова по жалби НВО „Центар за мир и толеранцију“ из Приштине против дневног листа „Зëри“ , Ref:24.09.2012\138-2012, утврђено је неистинито и тенденциозно извештавање.

Нажалост, нисмо једини који се суочавамо са непрофесионалним и необјективним извештавањем косовских медија о раду и активностима организација цивилног друштва из невећинских заједница, посебно јавног сервиса (РТК).

У октобру 2020. године РТК је објавила неутемељене наводе да НВО Актив активно и свесно фалсификује информације о наводној координацији и сарадњи са Безбедносно-информативном агенцијом (БИА) http://ngoaktiv.org/srb/news/ngo-aktiv-reacts-to-allegations-made-by-rtk?fbclid=IwAR1r4FYffhUknWir4Gp4n4fj-JZXnuknDurPhsLN5KQvTuUunFF27ccPwtc.

РТК је 2017.  године на идентичан начин, између осталог, таргетирао и познатог новинара са Косова Б.Н, на основу чега је било и званичне реакције Удружења новинара (https://insajder.net/sr/sajt/vazno/2849/) .

Поред тога што се текст коси са новинарском етиком, својом садржином он крши и одређене регулаторне и законске диспозитиве - чланове Кодекса за штампу Савета за штампу Косова, Кодекса понашања Независне комисије за медије (ИМЦ) за аудио и аудио-визуелне медијске услуге на Косову и Закона о РТК.

Прекршени су чланови кодекса понашања: право на истину из чланова 1 и 2, као и члан 7 Кодекса о приватности.

С обзиром на све горе наведено, захтевамо од Газете Метро, као и од РТК да исправе нетачности у тексту и објаве демант информације.

Такође, захтевамо и јавно извињење због непријатности које је доживео Стефан Филиповић, члан НВО Центар за мир И толеранцију из Приштине.  

У Грачаници 6.12.2020.

Центар за мир и толеранцију

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси