Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гости Н1: РЕМ се труди да буде пасиван, увреде на рачун Н1 - радикалски манир
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 12. 2020.

Аутор: Миона Живић Извор: Н1

Гости Н1: РЕМ се труди да буде пасиван, увреде на рачун Н1 - радикалски манир

РЕМ апсолутно није независно тело, он је саставни део пропагандне машине СНС-а, каже научни саветник Института за физику Слободан Првановић. Члан Савета РЕМ-а Слободан Цвејић објашњава да РЕМ не крши закон, али да је проблем што се "труди да буде пасиван", да не реагује и не користи законске могућности које су му дате. Председник Нове странке Арис Мовсесијан додаје да су увреде на рачун ТВ Н1 и Нова С у српском парламенту - говор мржње. "То је радикалски манир који нам говори да лечени радикали нису излечени до краја", оценио је.

Група од 20 невладиних организација и новинарска удружења осудили су низ лажних оптужби, вређање и таргетирање новинара Нове С и Н1, од посланика владајуће већине у Скупштини Србије. За сада се тим поводом нису огласили ни председник парламента, а ни председница Владе. Оптужбе - страни плаћеници и домаћи издајници и анти-државни непријатељи и уопште таква реторика у парламенту, могу изазвати агресивну реакцију појединаца у друштву и зато је безбедност новинара угрожена, закључују социолози.

"РЕМ има законски оквир у коме ради, али има мало нејасну позицију, проблем је што је до сад био пасиван, није примењивао законске могућности да би ефектније управљао сценом електронских медија у Србији. Надам се да ће то да се промени", казао је у емисији 360 степени члан Савета РЕМ-а Слободан Цвејић.

А да ли је та промена заиста и могућа?

"Не могу да не реагујем и као социолог на ова дешавања у Скупштини. Радим с младима већ 30 година, шокиран сам оним што сам чуо у овим излагањима. Нигде нема чињеница у ономе што се овде говори, чак се чују ствари које уопште нису тачне, да један власник располаже већином медија. Оно што ја знам и што може да се провери, то није тачно, има података која кућа има колико медија, и то речено је просто неистина, чудно је колико се лако изговарају неке ствари које су уствари оптужбе", нагласио је Цвејић.

Како је додао, ако неко хоће, може да поднесе пријаву РЕМ-у, али да, додаје, никаквог захтева нема.

"Читао сам да постоји политичка академија где се школују ти млади људи, ако је то тачно, тамо се генерише лоша политичка култура", казао је Цвејић.

Према његовим речима, запали смо у ситуацију екстремне подељености.

"То је нешто што води ка могућем конфликту и сукобу. Како се РЕМ нашао у тој ситуацији да једна иста особа тражи да се РЕМ укине и истовремено да РЕМ реагује на нешто. Очигледно свако прича шта му падне на памет, а РЕМ служи за политичка поткусуривања", оценио је Цвејић.

Научни саветник Института за физику и иницијатор захтева за промену уређивачке политике РТС-а Слободан Првановић казао је да је "очигледно да имамо скупштинску охлократију која се иживљава над народом".

"И користи прилику да у директном преносу изговара такве ствари. Ја мислим да је РЕМ дужан да реагује по тим стварима, да регулише да се преко телевизије не шири мржња, а она се види у садржају онога што су посланици, или поданици рекли", каже Првановић.

Између осталог, речено је да су новинари Н1 и Нова С страни плаћеници и домаћи издајници.

"Не знам кога сте ви издали. Једини велеиздајник је председник СНС-а када се гледа његова политика о Косову. Сам режим води антидржавну политку окупацијом свих институција, тако да ништа не стоји од свега реченог у парламенту. РЕМ би морао да интервенише и цензурише преносе Скупштине, као ријалити програм", казао је Првановић.

Међутим, Цвејић каже да РЕМ не може да реагује на тај начин.

"РЕМ може да реагује на одређени начин, било је расправе око тих преноса седница парламента. Од њега се очекује да реагује на овакве ствари. Али, не можете да казните пружаоца медијске услуге који је прихватио као државну обавезу да врши преносе из скупштине, а учесницима је дозвољено да говоре и то што говоре. Можете дамо да тражите прекид преноса, што није у надлежности РЕМ-а", каже Цвејић.

На питање у чијој је онда надлежности, члан РЕМ-а одговара да "постоји скупштинско тело које је надлежно за поштовање етичког кодекса".

"Не злоупотребљава пружалац медијских услуга фреквенцију, него неко ко је у програму злоупотребљава. Оно што РЕМ може је да тражи од пружаоца услуге да реагује на одређени начин. Као на пример, у емисији Хит твит када је гост вређео новинарку Н1", објашњава Цвејић.

Али, додаје, у Скупштини постоји одбор који може да реагује поводом тога, али да је питање да ли они хоће нешто да промене.

РЕМ заказао и у случају Жаклине Таталовић

Служба за надзор и анализу Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) утврдила је да нема одговорности ТВ Пинк за увреде које је у емисији Хит твит изнео певач Александар Вуксановић на рачун новинарке Н1 Жаклине Таталовић.

Коментаришући ту вест, Цвејић објашњава да је одлука донета на основу онога што чланови Савета РЕМ-а прочитају, а што напише Служба за надзор.

"Чланови Савета гледају по свом нахођењу. Ја сам емисију премотао код куће, али неко нема могућност да премота, већина у Савету само прочита шта је служба за надзор написала. Ја баш због тога увек сам погледам о чему се ради. И у другом део емисије је коментарисано, али не као у првом делу. Нас троје смо се сложили, оно што је коментарисано у првом делу коришћено је и у другом делу, по нама је то било вербално насиље", прича Цвејић.

И додаје: "У једном моменту, водитељка је рекла - немојте тако, али је одмах потпитањем му дала прилику да настави са увредама. Да није реч о тако искусној воидитељки, рекао бих да је изненадило, али не верујем у то. Оно што је за мене важно јесте то да превидом или намерно неко у служби за надзор није тај важан моменат прокоментарисао, и ми смо на тај и још један моменат указали, и да је из тога јасно о чему се ту ради".

На питање да ли је и тај пример показао да је РЕМ подељен, Цвејић каже. "Апсолутно је подељен" и наводи још један пример - захтев за померање времена емитивања ријалитија, када такође није донет јединствен став о томе, те тај предлог није прихваћен.

"РЕМ није независно тело и ту нема говора. РЕМ је саставни део пропагандне машине СНС-а који омогућава да они који су одговорни не буду санкционисани. Не кажем да су тамо сви такви, верујем да се госпидин Цвејић труди, али је очигледно да су они тамо само да би изигравали икебану, да буду у мањини, а зна се да већина одлулује", нагласио је Првановић.

Мовсесијан: РТС и РТВ признали да постоји проблем

Председник Нове странке Арис Мовсесијан, коментаришући дешавања у парламенту, каже да су увреде на рачун ТВ Н1 и Нова С - говор мржње. "То је радикалски манир који нам говори да лечени радикали нису излечени до краја", оценио је.

Након састанка са челницима Радио телевизије Србије, припадници девет опозиционих странака и покрета поручују да су добили уверавања о отварању за политички плурализам. Поручују - даће Јавном сервису разуман рок, али неће чекати у недоглед. Део бојкот опозиције каже да нема разлога да се преговара, већ РТС само треба да поштује закон.

"Ми смо пошли од премисе да ће доћи до преговора под поровитељством европарламентараца, и ми се припремамо за те разговоре, не би ли се унапредили изборни услови" казао је Мовсесијан.

Један од тих услова је, додаје, медијски простор.

"Све што смо захтевали од РТС-а је увод пред долазак европарламентараца, не би ли се сузили проблеми на којима треба да се ради. С обзиром да су у РТС-у и РТВ-у пристали на те разговоре, постоји благо признање да они разумеју да постоји неки проблем", каже Мовсесијан.

Првановић оцењује да РТС има "огромну улогу".

"Он је обавезан према закону да омогући грађанима да слободно формирају политичко мишљење и ставове, од крајње левице, до крајње деснице, да се представе грађанима, и све могуће опције између њих. Мора да се чује и Вучић али и ђилас, Лечић и Лутовац, на неки избалансиран начин", нагласио је Првановић.

На констатацију Мовсесијана да је РТС државна телевизија, Првановић каже да је она - партијска.

"Ради искуључиво у интересу СНС. Они обмањују људе, дезавуишу јавност, а у обавези су да обрађују све теме од интереса, све афере, а они се праве да се ништа није дешавало", казао је Првановић.

Због тога, каже, и не чуди што се грађани буне због најављеног повећања ТВ претплате за јавни сервис.

"Наравно да се буне, јер не добијају оно што се очекује, пре свега квалитетан програм у информативном делу. Сви ми плачамо рачуне за одношење смећа и нико се не буни. У овој ситуацији се буне, јер им РТС у кућу уноси смеће, и зато је то проблематично. Огромна већина неће банкротирати због 50 динара више, али је ствар принципа. То је пљачка грађана, они узимају новац од свих да форсирају једну политичку опцију, која је мањинска, да будемо јасни, ако погледате број оних који подржавају СНС и број оних који гледају РТС", закључио је Првановић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси