Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Југослав Ћосић: Овако је било и пред убиство Ћурувије – узнемиравање, претње, атмосфера истребљења
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 12. 2020.

Аутор: Данијел Апро Извор: Цензоловка

Југослав Ћосић: Овако је било и пред убиство Ћурувије – узнемиравање, претње, атмосфера истребљења

У Скупштини је до краја огољено лицемерје власти: Док премијерка оснива још једну радну групу за безбедност новинара, у парламент се враћа прогон критичких новинара као у најгоре време деведесетих. Док посланици Оливеру Зекић описују као храбру, пожртвовану и импресивну, новинарима су намењене салве мржње, претње протеривањем, оптужбе за издају земље

„Овим независним медијима, Н1 и Нова С, антисрпским медијима, нема ту трунке независности и њих може описати само једна реченица – домаћи издајник, страни плаћеник“.

Посланица владајуће Српске напредне странке (СНС) Биљана Пантић Пиља овим речима је у Скупштину Србије вратила епску поделу на „патриотске“ и „издајничке“ новинаре, тако присутну у периоду у којем су се медији по кратком поступку затварали, њихова имовина била одузимана, а новинари шиканирани, нападани, па на крају и – убијани.

У националном парламенту, у којем практично нема опозиције, током расправе о финансијском извештају Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) чуло се да „ти медији полако постају политичке партије“ (посланик Ђорђе Тодоровић), да их карактерише „апсолутно антидржавно понашање“ (Ивана Николић), те да је „њихова једина политика – што горе за Србију, то боље за њих“ (Милош Терзић).

Ћосић: Шта је следеће? Медијска Кристална ноћ?

„Скупштина се очигледно претворила у тврђаву и платформу за обрачуне с независним медијима“, оцењује за Цензоловку директор вести Телевизије Н1 Југослав Ћосић. „Тамо је сада такмичење ко ће да залепи већу, тежу и опаснију етикету, ко ће пронаћи више страних плаћеника и издајника, очигледно све по жељи председника, иначе би их он лако у томе спречио и објаснио им зашто су тамо.“

Ћосић је истакао да Н1 ни на који начин не угрожава безбедност председника Србије Александра Вучића, већ да је заправо потпуно супротно. Н1 и сви други независни медији, како каже, раде само оно што раде сви независни медији у нормалним и демократским друштвима.

„Оваква атмосфера стварана је пред убиство Славка Ћурувије. То је атмосфера сталног узнемиравања, претњи, атмосфера истребљења. Не знам шта је следеће. Можда некаква медијска ‘Кристална ноћ’? Веома се бринем за безбедност свих колега“, рекао је Ћосић.

Понашање у парламенту отргло се свакој контроли, оценила је Славко Ћурувија фондација и позвала представнички дом на одговорно понашање и прекид оркестрираног таргетирања неистомишљеника владајућег режима. Свако другачије понашање, наводе у Фондацији, не може се тумачити другачије него  као свесно гурање грађана Србије у даљу поларизацију и сукобе.

„У дубоко поларизованом друштву, затрованом дугогодишњим неговањем агресије у јавном дискурсу, страхујемо да би овакве поруке из парламента могле да представљају увод у директне физичке обрачуне са неистомишљеницима“, пише у саопштењу.

Фемић: Јако опасна етикетирања

Уредник информативне редакције Нова.рс Ратко Фемић каже да су затражили објашњење од председника посланичке групе СНС Александра Мартиновића, желећи да сазнају да ли су речи изговорене у Скупштини званичан став владајуће странке.

Речено им је да, како каже, тамо не виде ништа спорно у изнетим квалификацијама.„Изгледа да им је потпуно нормално овакво таргетирање новинара. Мене лично то није изненадило. Претили су нам раније, преко друштвених мрежа, наша новинарка (Ана Лалић, прим. аут.) хапшена је током ванредног стања. Ово је, међутим, први пут после дуго времена, можда још од деведесетих, да се с највише тачке, из законодавног дома, чују оптужбе да је неко издајник и страни плаћеник“, каже Фемић.

По речима саговорника Цензоловке, намера посланика СНС-а највероватније јесте да се скрене пажња с писања медија. То је покушај да се, како каже, амортизују критике упућене властима.

„Ово су јако опасне ствари. Ко зна до кога све стижу њихове поруке. Сви знамо како су се оваква етикетирања новинара у прошлости завршавала“, упозорава Фемић.

Истовремено се формира радна група за безбедност новинара

А седмица на медијској сцени Србије почела је у сасвим другачијем тону. Најављено је брзо усвајање акционог плана за спровођење Медијске стратегије, а одмах потом и формирање радне групе за безбедност и заштиту новинара.

Радна група би, како је најављено, требало да функционише у оквиру Министарства културе и информисања и у њу би био укључен кабинет премијерке Ане Брнабић.

Том приликом премијерка је изјавила да је јако важно то што је министарка Маја Гојковић повукла пет кривичних пријава и девет тужби против медија и новинара, а које је поднео претходни министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Међутим, мање од 48 сати касније, њихове, углавном младе, страначке колеге у Скупштини су наставиле с одвратним етикетирањем новинара.

„Не ради се о такозваним скупштинским ‘слободним стрелцима’ који су се мало занели у мржњи, полтронству и неразумевању демократског друштва“, сматра Ћосић. „Мислим да се ради о одабраним куририма за брзу доставу порука. То су одвратне и опасне квалификације. Бившој председници Скупштине и новој министарки културе и информисања, која је изјавила да ће се залагати за слободно информисање, саветујем да прочита транскрипте из Скупштине.“

Зекић добила овације, Грухоњић претње

Када се у истој сали говори о особама које благонаклоно гледају на режим, као што је био случај с кандидаткињом за Савет РЕМ-а Оливером Зекић, парламент постаје апсурдна позорница на којој се одигравају изливи одушевљења народних посланика. Та особа постаје храбра, пожртвована, импресивна.

С друге стране, како то изгледа када вербални напади у (између осталог) Скупштини пређу још једну линију и продру у сферу приватног, видео је главни и одговорни уредник портала Војвођански истраживачко-аналитички центар VOICE Динко Грухоњић.

На улазу зграде у којој живи и његово двоје деце, непознати починиоци током ноћи исписали су језиве графите. У њима се поручује да је Грухоњић усташа, да Нови Сад није његов град, нити да је Србија његова земља.

Његове колеге брзо су прекречиле претње и нацистичке симболе на згради.

Све се догодило само шест месеци након што је у Скупштини Србије посланик Марко Атлагић назвао Грухоњића „издајничком битангом“. С тим се сложио и његов страначки друг Александар Марковић, уз повике: „У праву сте, колега Атлагићу“.

БОГАТА ТРАДИЦИЈА ВРЕЂАЊА И ЗАСТРАШИВАЊА У СКУПШТИНИ

Континуирано вређање и застрашивање новинара обележило је претходни сазив националног парламента. У бизарну моду ушло је приказивање насловних страна дневних новина, одштампаних чланака, твитова и приватних фотографија новинара који су критички извештавали о режиму.

„Ево је Антонела Риха на протесту, кренула да купи гладиоле па се ту затекла“, викао је посланик Маријан Ристичевић док је махао фотографијом новинарке.

„Када је у питању загађење животне средине, морамо проговорити о духовном загађењу“, рекао је Ристичевић док је показивао фотографију Недима Сејдиновића, тадашњег председника Независног друштва новинара Војводине (НДНВ). Он је Сејдиновића назвао „саставним делом савеза превараната и лопужа“ Драгана Ђиласа.

За скупштинском говорницом вређао је и новинарку из Инђије Верицу Маринчић.

Посланик СНС-а Александар Мартиновић оптужио је лист Данас да води „харангу против СНС и недужних људи“, која је, како је рекао, незабележена још од времена Гебелса и Хитлера. Његов заменик Владимир Орлић оценио је да су „лист Данасоид“, како га је назвао, као и новинари тог листа „срамота за српско новинарство“.

Хашки оптуженик и председник Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ рекао је да би новинаре попут Снежане Чонградин послао на 20 година робије.

У скупштинској сали Цензоловка је била крива због објављивања, по Србију неповољног, извештаја Репортера без граница (по индексу медијских слобода у свету Србија се нашла на 93. месту, остварујући пад за 34 места у последње четири године).

У таквој атмосфери затражено је да се на седници Одбора за културу и информисање расправља о нападу на новинаре и фото-репортере на дан полагања заклетве председника Србије, али је осуду напада спречила тадашња председница парламента Маја Гојковић. Она је одговорила да се дневни ред не може допунити јер није поштована процедура.

Маја Гојковић је у међувремену награђена министарском фотељом. Између осталог, задужена је за медије и информисање.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси