Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Финансијска независност као предуслов професионалне независности РТС-РТВ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 12. 2020.

Аутор: Веран Матић Извор: javniservis.net

Финансијска независност као предуслов професионалне независности РТС-РТВ

Информација о предлогу за повећање РТВ таксе на 299 динара није ме изненадила.

Тренд константног повећања износа таксе приметан је последњих пет година од када је поново уведена такса (150-220-255-299 динара). Ово повећање таксе доноси велику промену пошто се по први пут у буџету не планирају буџетска давања за РТС док ће РТВ добити 900 милиона динара.

Знам да Закон о јавним медијским сервисима предвиђа да одлуку о висини таксе треба заједнички да донесу Управни одбори два јавна медијска сервиса. У пракси, то чини ресорно министарство, пошто се одредбе Закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавне медијске сервисе продужују из године у годину (са изменом износа таксе), уместо да су одавно инкорпориране у Закон о јавним медијским сервисима. Надам се да ће се то променити након почетка примене Акционог плана за примену Медијске стратегије.

Још увек смо далеко од таксе од 500 динара колико као највећи износ предвиђа Закон о јавним медијским сервисима, али смо очито близу тренутка након којег би се комплетно укинула буџетска давања прво за РТС, а затим и за РТВ. Имајући у у виду критике уређивачког концепта јавних медијских сервиса, мислим да ће нова реалност довести у питање исправност теорија по којима је за независност јавних медијских сервиса кључно да се не финансирају из буџета.

Јер, да је заиста тако, не би се представници републичког и покрајинског јавног медијског сервиса сретали са представницима дела незадовољне опозиције.

Занимљиво је да се све ово одиграва у време док траје, трећи по реду, конкурс за генералног директора РТС-а, као и избор чланова Управних одбора РТС и РТВ.

Остаје велико питање да ли ће и у коликој мери они моћи да рачунају на новац који би се могао генерисати путем извршитеља којима су судови дали могућност да од грађана наплате неплаћене рачуне за ТВ претплату по основу Закона о радиодифузији.

Ако буде макар делом реализована, биће то значајна финансијска ињекција, као и доказ да сви рачуни на крају ипак дођу на наплату.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси