Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Спремни за нове нападе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 02. 2009.

Извор: Данас

Спремни за нове нападе

Пешчаник од јуче поново доступан и на интернету.



Задовољан сам првим реакцијама институција, каже адвокат Кремењак.


Београд - Две недеље након организованог хакерског напада на интернет сајт емисије Пешчаник, ова емисија Радија Б92 поново је на светској компјутерској мрежи.

Светлана Лукић, једна од ауторки Пешчаника, каже за Данас да техничка служба тренутно ради на отварању још једног сервера како би убудуће, уколико би долазило до хакерских напада, сајт имао и другу локацију.

- Претпостављам да ће неко поново покушати да нам обори сајт и због тога желимо да се обезбедимо отварањем још једног сервера - указује Лукићева.

Адвокат Слободан Кремењак поднео је кривичну пријаву против непознатих лица Тужилаштву за високотехнолошки криминал, која се односи на рушење сајта. Поднета је и кривична пријава Четвртом општинском суду и за демолирање аутомобила Светлане Лукић за време емитовања Пешчаника 23. јануара. Такође, у то време, али и сутрадан, када је емитована реприза, програм је био прекидан, чуло се шуштање и ометање сигнала Радија Б92 у Београду и широм Србије.

Слободан Кремењак објашњава за Данас да тренутно у полицији проверавају доказни материјал. Он подсећа да се Б92 због ометања емисије обратио Републичкој агенцији за телекомуникације и додаје да је добио уверења из Ратела да ће обратити пажњу на емитовање Пешчаника и обавестити га уколико неког „улове“.

- Задовољан сам првим реакцијама након покретања ова три поступка. Немам разлога да сумњам у надлежне државне институције да ће пронаћи одговорну особу или особе, мада мислим да ће им требати мало више времена, јер су процеси сложени - наводи Кремењак. Уколико ауторке Пешчаника и даље буду имале проблема с емитовањем своје емисије, наглашава он, „борићемо се против тога свим средствима која су нам на располагању“.

Подсетимо, ТВ Б92 је хакерска обарања сајтова медија оценила као напад на Уставом гарантовану слободу изражавања и од надлежних институција затражила да предузму све мере да се напади спрече и одговорни за њих казне.

Пешчаник је од 2000. године више пута био мета напада, који су кулминирали 2007. спречавањем промоције у Аранђеловцу.

Ј. Д.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси