Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Потврђена казна главном и одговорном уреднику
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 02. 2009.

Извор: Данас - Браничево

Потврђена казна главном и одговорном уреднику

Због серије увредљивих написа из јула 2007. године, „глодур“ локалног листа кажњен са 20.000 динара, уз обавезу плаћања судских трошкова Илија Димитријевић, директор и главни и одговорни уредник приватног недељника „Реч народа“, осуђен је другостепеном пресудом на новчану казну од 20.000 динара, због почињеног кривичног дела клевете.



Уколико не плати овај износ у року од две недеље, казна ће бити преиначена у 20 дана затвора. Истом пресудом Окружног суда, коју је потписала судија Даница Миљевић, Димитријевић је обавезан да плати и трошкове судског поступка, у износу од 42.400 динара.

Процес против Илије Димитријевића водио се по приватној кривичној тужби браће Момчила и покојног Милета Вељковића, због серије увредљивих написа који су у недељнику „Реч народа“ објављивани у јулу 2007. године.

У спорним текстовима, Димитријевић је изнео бројне увреде на рачун Момчила Вељковића, координатора ПНП „Отпор“, и новинара београдског листа „Данас“, Милета Вељковића, који је погинуо у јулу ове године, у удесу на мосту на Великој Морави код Пожаревца.

Излажући своју одбрану на суду, окривљени се бранио тврдњом да су Вељковићи јавне личности, због чега су изложени критици јавности.

Димитријевић је на чело „Реч народа“ дошао док је овај медиј био у власништву општине Пожаревац, да би га касније, заједно са конзорцијумом запослених, купио за 11,6 милиона динара, што је била 99 пута већа цена од почетне.

„Задовољан сам самим доношењем пресуде, јер је њеним изрицањем доказана кривица Илије Димитријевића. Међутим, нисам задовољан висином новчане казне, јер сматрам да је могла да буде виша, пошто се бројни новинари, иако савесно раде свој посао, осуђују због наводних клевета на најмање 100.000 динара казне“, рекао је након изрицања пресуде Момчило Вељковић.

Пошто она постане правоснажна, Вељковић ће против Димитријевића покренути парнични поступак за накнаду нематеријалне штете, јер сматра да су му увреде изречене у локалном листу нанеле душевне патње и повредиле углед.

Д. Кнежевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси