Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Митрополит ударио новинарку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 03. 2012.

Извор: Б92 онлајн

Митрополит ударио новинарку

Софија - Један бугарски митрополит из места Враце ударио је репортерку бугарске државне телевизије БНТ, Елијану Димитрову, што су забележиле и телевизијске камере.

Инцидент се десио на ванредном целонедељном заседању у Софији где се први пут разматра објављивање тајних досијеа митрополита о њиховој сарадњи са Државном безбедношћу (ДБ) некадашњег комунистичког режима.

Бугарски новинари већ три месеца постављају владикама питање какав је став Синод поводом објављивања тајних досијеа.

Комисија за досијее објавила је 17. јануара да је, према архивама ДБ-а, од 15 садашњих митрополита БПЦ, бар њих 11 радило за тајну службу, међу којима је и митрополит западноевропски Симеон, који је једини био и члан Комунистичке партије.

БПЦ, међутим, још увек није заузела став о томе.

Митрополит Варне Кирил Ковачев, рекао је данас новинарима окупљеним испред Патријаршије поводом питања о досијеима: "Бог да вас благослови, да сте живи и здрави".

Владика Амвросије је новинаре упитао: "Зашто вас то уопште интересује?"

Синод БПЦ чине сви активни митрополити, тако да он представља "мали сабор". Синоди се одржавају обавезно два пута годишње, у јуну и новембру, а садашње је означено као "ванредно".

На дневном реду биће и буџет цркве за ову годину. ВИА наводи да су приходи БПЦ у последње време веома опали, тако да јој прети нека врста банкротства.

Биће размотрена и припрема посете руског патријарха Кирила, која је предвиђена за крај априла, одмах после Ускрса.

Тема досијеа ДБ-а је под тачком "остала питања", иако је заправо у центру пазње овог заседања, али и бугарске јавности, наводи ВИА.

Неке владике, које нису били сарадници ДБ-а траже да се сазове ванредни црквено-народни сабор, на коме би поред архијереја, учествовали и верници.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси