Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Чудни критеријуми за издавање дозвола
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 02. 2009.

Извор: Данас

Чудни критеријуми за издавање дозвола


Власник МС радија, против чијег гашења је прошле године потписе дало 12.000 Новосађана, од градоначелника до ђака, Драган Раца каже да су емитери који нису добили дозволе стављени у врло незгодан положај зато што су упућени да се жале на оне од којих су добили фреквенције. Осим тога, каже он, приликом доделе фреквенција није испоштован један од битних услова, а то је недозвољена медијска концентрација, пошто су неки добили истовремено дозволе за радио и телевизију.

- Суштина проблема са РРА је то што она није доследна – каже правни заступник МС радија Емир Јашаревић.

– Савет РРА је 2005. године усвојио “Стратегију развоја радиодифузије у Републици Србији до 2013. године”, у којој се наводи да последњих 15 година у Србији готово да није било регуларних конкурса за издавање дозвола за комерцијални радио, што је имало за последицу радиодифузни хаос.

Такође се наводи да су безмало сви велики емитери своје мреже поставили на основу тренутне политичке воље, а не важећих прописа. Упрокос томе , РРА је приликом одлучивања о додели фреквенција предност дала подносиоцима пријаве који су, под сумњивим политичким околностима, добијали дозволе за рад.

Јашаревић додаје да су критеријуми за издавање дозволе објављени тек девет месеци након конкурса, те да су они необјективни и дискриминаторски. По његовим речима, критеријуми које је РРА поставила погодовали су искључиво онима који су раније стекли дозволе и то без јавног конкурса, што значи да они који су се први пут јавили или кратко раде нису имали шансе да прођу, осим верских радија.

Јашаревић посебно оспорава резултате мерења слушаности, што је такође био један од критеријума за доделу фреквенције.

 - Оцена слушаности радија заснована је на истраживању “Strategic Marketing Research” , која не постоји у евиденцији Агенције за привредне регистре - каже Јашаревић.

– Из табеле о резултатима истраживања, која ми је предочена у рачунару РРА, не може се закључити колико је испитаника анкетирано, на којим локацијама, у које време.

За РРА је најмеродавнији доказ слушаности тај извештај, а потписи 12.000 грађана са свим битним подацима, не. Тачно је да имају право да затворе емитере након одлуке о приговору, али је врло често у пракси да кад странка поднесе тужбу, извршни орган не спроводи извршење док Врховни суд не донесе одлуку.

Антрфиле :

Гашење пиратских станица још траје.

Заменик председника Савета РРА Горан Караџић каже да је процес гашења пиратских радио-станица још увек у току у Војводини. Како које решење постане извршно, представници РРА гасе емитере без дозвола за рад. По његовим сазнањима, неки од радија у Новом Саду упркос томе што су им предајници запечаћени, наставили су да раде, чиме чине дело за које им следује кривична пријава.

Караџић је још напоменуо да су решења РРА о забрани рада пиратских станица извршна и да судски спорови пред Врховним судом не одлажу њихову примену, те да они који тврде супротно, само желе да обмањују јавност.

З. Милосављевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси