Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Виши суд у Лесковцу заштитио узбуњивача из Грачанице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 09. 2020.

Аутор: Новак Грујић Извор: Пиштаљка

Виши суд у Лесковцу заштитио узбуњивача из Грачанице

Виши суд у Лесковцу заштитио је узбуњивача из Дома здравља у Грачаници Ивана Лукића доневши привремену меру којом суспендује одлуку о ускраћеним дежурствима за доктора Лукића који годинама указује на корупцију и друге незаконитости у својој здравственој установи. Ово је друга привремена мера коју је адвокатски тим Пиштаљке издејствовао за узбуњивача Лукића. Претходну је из сличних разлога донео Виши суд у Косовској Митровици 2016. године.

Суд је утврдио да је узбуњивач учинио вероватним да ће укидањем дежурства настати потраживање које ће без привремене мере бити тешко наплативо, па је донео одлуку у корист узбуњивача. Решењем Дома здравља у Грачаници од пре два месеца укинуто је дежурство свим педијатрима у тој установи, али је узбуњивач једини педијатар коме је до тада додељивано дежурство. Формално образложење за укидање дежурства је – како то често бива у случајевима када треба да се нашкоди само узбуњивачу – да то захтевају „стварне и објективне потребе службе“.

Иван Лукић још од 2015. године указује надлежним органима на ненаменско трошење новца из буџета Дома здравља у Грачаници за шта је као одговорне означио директорку установе, њеног заменика и руководиоце финансијске службе.

Пријављивао је да се службеним возилима Дома здравља превозе пацијенти албанске националности без здравственог осигурања и одговарајућег упута у здравствене установе у другим деловима Србије. Транспорт се, по Лукићевим наводима, наплаћивао 650 евра, а новац су без евиденције присвајали директор и шеф возног парка.

Узбуњивач је указивао и на ненаменско трошење новца требованог од Републичког фонда здравственог осигурања због чега су пацијенти од свог новца купoвали одређену терапију. Та иста терапија се приказивала као добијена преко јавне набавке. Од новца РФЗО-а су се уместо за лекове, санитет и слично, средства трошила за исплату дуговања једном запосленом на основу судске пресуде. Руководиоце Дома здравља је оптужио и да присвајају део новца намењеног за исплату дежурстава, уместо да цео износ уплате лекарима који су заправо и дежурали.

Доктор Лукић је као узбуњивач и синдикални лидер пријављивао још низ неправилности везаних за радни и материјални положај запослених у грачаничком Дому здравља, који су због самовоље директора и његових сарадника у појединим периодима били угрожени. Тако је без адекватног образложења комплетно техничко особље, њих преко стотину, у октобру 2018. године примило умањену зараду. Узбуњивач је указивао и на то да директорка омогућава свом заменику и начелнику да сами себи праве распоред рада и уписују фиктивне прековремене сате, док он и поједине његове колеге морају да надокнађују и дане када нису радили због државних празника. Осим тога, Лукић наводи и да постоји круг привилегованих лекара којима се чешће додељују дежурства.

За време ванредног стања током пролећа ове године, узбуњивачу и неколицини његових колега косовска полиција није дозволила прелаз преко административне линије како би се вратили у Грачаницу. Лекарима који нису били у могућности да се врате на посао није уплаћен лични доходак за тај период.

О корупцији и другим незаконитостима узбуњивач Лукић је обавештавао и надлежне у Дому здравља и највише државне инстанце.

Пријаве доктора Лукића нису изазвале реакцију надлежних органа, али јесу изазвале директорку грачаничког Дома здравља да спроводи одмазду према њему.

На незаконитости је указао Управном одбору Дома здравља. Они нису реаговали па је пријаве слао и Инспекцији рада у Косовској Митровици, Инспекцији Косовско-митровачког округа. Више пута је током година алармирао и Инспекцију Министарства здравља, посебно и здравственог инспектора. Пријаве је послао и Агенцији са спречавање корупције.

У протеклих тринаест година рада у Грачаници узбуњивач Лукић никада није био кажњиван. Одмазду свијих послодаваца почео је да трпи тек по подношењу пријава надлежним инспекцијама и другим државним институцијама.

Због те одмазде доктор Лукић је уз помоћ правног тима Пиштаљке пред Вишим судом у Лесковцу повео поступак ради заштите у вези са узбуњивањем. Тај поступак је у току.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси