Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кривична пријава против Зорана Кесића и „њузоваца“ због сегмента у „24 минута“ о изборима у Црној Гори
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 09. 2020.

Аутор: Данијел Апро Извор: Цензоловка

Кривична пријава против Зорана Кесића и „њузоваца“ због сегмента у „24 минута“ о изборима у Црној Гори

Подносилац пријаве, адвокат Немања Алексић подозрева да тужилаштво неће реаговати на могуће изазивање нетрпељивости према верницима СПЦ „јер је под контролом људи из Демократске странке и баш га брига за већинско православно становништво“. Припремамо нову епизоду и није на мени да говорим о реакцијама гледалаца на стару епизоду, биле оне позитивне или негативне, каже Зоран Кесић

Против аутора и уредника сатиричне емисије „24 минута са Зораном Кесићем“ поднета је кривична пријава због наводног изазивања верске мржње и нетрпељивости према верницима Српске православне цркве, потврдио је за Цензоловку подносилац пријаве Немања Алексић, адвокат из Новог Сада.

Алексић је објаснио да се овде не ради о тужби, како су то пренели поједини медији, већ о редовном кривичном поступку за изазивање националне и верске мржње и за који је надлежно Више тужилаштво у Београду.

„Кривично дело произлази из Устава у којем пише да нико не може бити изложен мржњи и нетрпељивости“, каже Алексић. „Ово је заправо срамота за тужилаштво, требало би да они сами покрену поступак ако се у било ком средству јавног информисања изазива мржња према грађанима Србије, без обзира на то које су вероисповести.“

На реду је, дакле, тужилаштво. Оно би у наредном периоду требало да се обрати полицији која прибавља снимак емисије и обавља разговор с аутором. После тога процењује се има ли основа за покретање кривичног поступка. За кривично дело које се Кесићу и екипи ставља на душу запрећена је затворска казна од једне до осам година.

Подносилац пријаве, како каже, не очекује да ће се нешто битно десити „јер је тужилаштво и даље под контролом људи из Демократске странке“ и „баш га брига за већинско православно становништво“.

С друге стране, екипа која припрема емисију још увек званично није обавештена о пријави, нити је позвана на саслушање.

Сам Зоран Кесић је за Цензоловку рекао да не жели да коментарише могућ кривични поступак против њега. Како каже, његов тим припрема нову епизоду и није на њему да говори о реакцијама гледалаца на стару епизоду, биле оне позитивне или негативне.

Одмах по емитовању епизоде „24 минута за Зораном Кесићем“ на каналу Нова С, 12. септембра  – у којој се говорило о актуелној ситуацији у Црној Гори и улози Српске православне цркве у политичком животу те земље – уследио је неуобичајено велики број негативних коментара на друштвеним мрежама.

Иако је недвосмислено да се овде ради о сатиричној емисији, наводе о Василију Острошком неки су протумачили као директну увреду. По њима, Кесић је „на крајње злонамеран, безобзиран и охол начин изложио порузи верске симболе православне хришћанске вере“.

„Хумористички приступ искључује увреду“

Последња кривична пријава тако је поново покренула питање како се, у одсуству разумевања сатиричног контекста, духовити садржаји поимају дословно. Како долази до шума у комуникацији, па исказивање друштвене или политичке критике кроз хумор бива схваћено као увредљив садржај или – у крајњем случају – кривично дело?

Готово истовремено с кривичном пријавом против Зорана Кесића, чланица Председништва Српске напредне странке (СНС) Владанка Маловић обрушила се на познатог карикатуристу Предрага Кораксића Коракса. Назвала га је „робом великог зла“, а дневни лист Данас, у којем се његове карикатуре објављују, окарактерисала је као „Ђиласов искоришћени тоалет-папир“.

Тим поводом обратила се још и потпредседница Владе Зорана Михајловић, те министар одбране Александар Вулин.

С друге стране, у пресуди Европског суда за људска права из 2009, у коју је Цензоловка имала увид (случај: Жељко Бодрожић и Владислав Вујин против Републике Србије), истиче се управо да хумористички приступ (у овом случају Кикиндских) искључује намеру да се неко директно увреди.

У пресуди пише да текст „који је шаљивог садржаја и објављен у новинском ступцу ’Забава’ не може се, по мишљењу Суда, разумети другачије него као шала, а не као директна изјава са малициозним циљем да увреди достојанство“.

Подносилац пријаве против Зорана Кесића, међутим, није желео да прихвати аргумент да није узео у обзир жанр емисије.

„Сви ви говорите по истој матрици. Сводите ово под сатиру и некакав слободни уметнички изражај. Ја добро знам шта је сатира, Радоје Домановић је писао сатиру. Овде се, напротив, ради о једној особи која вређа православне, као и све друге вернике.“

Лукас претио дефенестрацијом

Подсећамо, током ванредног стања Кесић је такође био мета напада због садржаја своје емисије. Провладин таблоид Српски телеграф пренео је изјаву фолк певача Аце Лукаса у којој прети Зорану Кесићу и његовом колеги Ивану Ивановићу, наводећи да ће их бацити с десетог спрата.

Представник ОЕБС-а за слободу медија Харлем Дезир тада је позвао надлежне органе да истраже случај, као и да обезбеде новинаре од, како је истакао, неприхватљивих застрашивања.

Реаговало је и Независно удружење новинара Србије (НУНС) које је осудило претње. „Факти неумољиво говоре да су од првих дана пандемије грађани у великој мери дезинформисани и обмањивани управо од највиших функционера државе и провладиних таблоида, док су новинари редакција које су изложене нападима од почетка ванредног стања радили професионално и у интересу јавности, и грађанима пружали правовремене и објективне информације“, писало је у саопштењу.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси