Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕК осудила нападе и претње новинарки РТЦГ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 09. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

ЕК осудила нападе и претње новинарки РТЦГ

Европска комисија осудила је напад и претње новинарки Душки Пејовић након интервјуа са носиоцем листе „Црно на бијело“ Дританом Абазовићем на РТЦГ.

Европска комисја осуђује било какве нападе и претње на новинаре, поручила је портпаролка Европске комисије Ана Писонеро Хернандез, упитана да прокоментарише вербалне нападе на новинарку ТВЦГ Душку Пејовић, након интервјуа са јединим од лидера нове коалиције.

Душка Пејовић је изложена притњама и тешким увредама на личном и професионалном плану на друштвеним мрежама и порталу блиском новој парламентарној већини, након интервјуа са Абазовићем у којем је постављала питања која се односе на Српску православну цркву, за која део јавности сматра да су спорна.

„Неопходно је да новинари имају могућност да раде свој посао ослобођени било какве претње насиљем, узнемиравањем или застрашивањем како би омогућили грађанима да имају приступ свим информацијама“, оценила је Писонеро за ТВЦГ.

Она је истакла да надлежни органи морају да обезбеде ефикасно судско праћење свих случајева физичког и вербалног насиља против новинара.

„Слобода медија и плурализам су кључни камен темељац сваке демократије и једна од главних области у којој Црна Гора мора да покаже напредак како би напредовала на путу ка ЕУ“, истакла је Писнонеро, поручујући да то укључује и истраге претходних напада на новинаре.

Из Министарства културе јуче су оштро реаговали због, како наводе, медијског линча којем је изложена новинарка Пејовић.

Истакли су да су „гушење слободе говора, претње гашењем медија, позивање на затварање новинара“ део неке нове реалности у Црној Гори.

„Позивамо надлежне институције да у најкраћем року реагују против јавних манифеста мржње усмерених против црногорских новинара и медија како већ започети лов на вештице у скорије време не би постао пракса“, наводи се у саопштењу.

Реаговало је и Друштво професионалних новинара упозоравајући да беспризорне претње и увреде новинарки Пејовић угрожавају њену безбедност и лични интегритет.

Незамисливо је, наводе они, у држави која промовише слободу изражавања на овај начин реаговати, јер се „некоме не допада каква питања поставља новинар“.

„Позивамо надлежне институције, али и представнике нове парламентарне већине, да одмах реагују и зауставе претње и увреде. Они су дужни да управо својим понашањем покажу да разумеју право новинара да у име јавности постављају питања која се њима можда не допадају, у време и на начин који им се такође не мора нужно допадати“, навели су саопштењу.

Због Абазовићевог интервјуа РТЦГ-у реаговали су и из тима носиоца листе „За будућност Црне Горе“ Здравка Кривокапића и у отвореном писму Савјету Јавног сервиса затражили да се у оквиру својих ингеренција одреде према, како су навели, поступању новинарке Душке Пејовић и како тврде, кршењу новинарске етике с циљем распиривања верске и националне мржње.

Позвали су и новинаре те куће да реагују и осуде колегиницу Пејовић.

Нову парламентрану већину у Црној Гори уз коалицију „Црно на бијело“ и „За будућност Црне Горе“ чини и коалиција „Мир је наша нација“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси