Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Клеут: Медијска слика делује стравично, организовано загађивање јавног простора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 09. 2020.

Аутор: Бета Извор: Н1

Клеут: Медијска слика делује стравично, организовано загађивање јавног простора

Доценткиња Филозофског факултета у Новом Саду Јелена Клеут оценила је да у Србији постоји "организовано загађивање јавног простора", јер теме које отварају таблоиди, а које су врло често засноване на лажним информацијама или интересима центара моћи, преузимају као релевантне и други медији и њима се баве.

"Таблоиди постоје свуда у свету, али само код нас они су микс политичких и естрадних тема које се третирају и у осталим великим медијима. И то је наша срамота", рекла је Клеут у синоћној онлајн емисији "Кодекс у карантину" Независног друштва новинара Војводине.

Она је указала да су таблоиди грађанима доступнији јер коштају врло мало, чему доприноси новац који добијају из јавних фондова, па стога и имају највећи тираж.

Клеут је упозорила да је актуелна пандемија коронавируса још више усложила улогу медија, ради поплаве лажних вести и теорија завере, због чега се "улази у тешку борбу за Кодекс, за новинарство, али и за јавно здравље".

"Како пандемија траје, стално имамо пораст броја текстова који доносе псеудо-научне вести, односно теорије завере. У ситуацији кад је угрожено јавно здравље, то је веома опасно, а институције не реагују", навела је она.

Додала је да је забрињавајуће што медији који често крше новинарски кодекс добијају редовно средства из државног буџета.

Према њеној оцени, "због масовног кршења новинарског Кодекса од стране таблоида, али и великих националних телевизијских емитера", медијска слика у Србији као и слика новинарске професије "делује стравично".

Скрозза: Таблоиди су огледало друштва

Новинарка и чланица Савета за штампу Тамара Скрозза поручила је да ниједан новинар не сме никад да заборави за кога заправо ради.

"Новинари раде за грађене и грађанке, за малог човека. Све што је против интереса грађана и људских права је нешто што се не ради. Ако то радиш, онда си 'продао душу ђаволу', па ћеш сносити и одређену врсту последица. Не мораш да знаш ни кодекс, али мораш да знаш за кога се бориш. Ти ниси радник партије, нити војник, већ службеник човека, службеник грађана", навела је Скрозза.

Она је оценила да су таблоиди у Србији "гласноговорници власти" и да добијају огромне паре из локалних буџета, "уместо да се тај новац додељује локалним медијима који цркавају под различитим притисцима"

"Главни проблем је у томе што наши читаоци не могу да процене шта ту ваља, а шта не ваља. Наши грађани нису медијски писмени да би пратили озбиљне медије, а таблоиди подилазе најнижем у људима", рекла је она.

Скрозза је указала и на драстичне примере дискриминације у медијима у јеку пандемије када су медијском линчу били изложени најпре гастарбајтери, потом старији суграђани затечени на улици у време карантина, а сада су то они који се враћају с летовања.

"То је кампања која може да доведе до отворене мржње. С друге стране, од марта трају и надрилекарске и теорије завере, а посебно таблоиди цитирају људе са таквим идејама, што је веома опасно по јавно здравље", упозорила је она.

Скрозза је навела да су медији ипак "само огледало једног друштва" и да би само реформа друштвеног система могла да донесе и промене у медијима.

"Ми имам друштво функционално неписмених људи који су сами склони и јаким речима и агресији, имамо систем који упорно гаји културу некултуре. И док се ту ствари не уреде, не можемо очекивати ни револуционарне преокрете у медијима", оценила је она.

Емисија је емитована у оквиру пројекта "Промоција медијске и информацијске писмености и јачање независних медија на Западном Балкану" који спроводи Новосадска новинарска школа уз подршку амбасаде Велике Британије у Београду.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси