Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Фоторепортери РСЕ у Белорусији осуђени на затвор због извештавања са протеста
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 09. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

Фоторепортери РСЕ у Белорусији осуђени на затвор због извештавања са протеста

Окружни суд у Минску осудио је 16. септембра фоторепортера Радија Слободна Европа (RFE/RL) Улаза Хрудзина и фриленс фотографа Александра Васјуковича на 11 дана затвора због „учествовања у неовлашћеном митингу“ у престоници Белорусије, саопштила је данас ова станица.

Хрудзин, награђивани фотограф коме је, недавно, одузета акредитација док је радио као дописник RFE/RL у Минску, и Васјукович проглашени су кривим за кршење белоруског закона о масовним окупљањима.

Двојицу фотографа и још једног новинара у бару у Минску привела је група људи 13. септембра, на дан када су се десетине хиљада људи окупиле у главном граду Белорусије у знак протеста против званичних резултата председничких избора 9. августа којима је проглашења победа актуелног председника, Александра Лукашенка.

Протести у Белорусији почели су након избора 9. августа на којима је, према званичним резултатима, Лукашенко остварио право на шести мандат, освојивши више од 80 посто гласова.

Демонстранти и западне земље оценили су изборе као намештене. Опозиционе групе сада позивају на нове изборе, као и на пуштање политичких затвореника, те на независну истрагу у вези полицијског насиља према демонстрантима након избора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси