Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Фабрици: Колико су нама потребни медији, толико је и медијима потребна наша подршка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 09. 2020.

Извор: Бета

Фабрици: Колико су нама потребни медији, толико је и медијима потребна наша подршка

Не само да медији имају важну улогу у демократији – они су демократија: и за друштво у целости и за сваког од нас појединачно. Медији помажу у осликавању и обликовању друштва и његових вредности и имају огроман утицај на наш свакодневни живот.

Захваљујући њима, а и због њих, ми знамо временску прогнозу, резултат нашег омиљеног спортског тима, где су загушења у саобраћају, али, што је још важније, помажу нам и омогућавају да на основу информација креирамо мишљење и доносимо важне одлуке у животу.

Поврх тога, сви смо постали сведоци колико су медији важни сада током ковид кризе, када су јавно здравље и здравље појединаца у ризику.

Но, колико сви ми зависимо од њиховог рада, толико и медији зависе од нас, њихове публике, и од наше подршке.

У последњих десет година медијски сектор широм света се суочава са страшним економским и технолошким изазовима који су их натерали на структурне промене како би испунили нове захтеве, формате, платформе и веома раширене дезинформације. Истовремено сви очекујемо да медији испуњавају своју демократску функцију – независно и професионално информисање.

Уз те економске и технолошке изазове ове године се јавила и пандемија, која је погодила готово сваку индустрију и професију, па и медије. Последице пандемије су жестоке за многе медије: губитак прихода од продаје и реклама, већи трошкови производње, додатне тешкоће у приступу информацијама, да напоменем само неке.

У Србији се ова већ сложена ситуација јавила поврх економских, друштвених, институционалних, законодавних и безбедносних изазова, како се наводи у Медијској стратегији коју је Влада усвојила почетком године након инклузивног и транспарентног процеса. Економска стабилност, плурализам, безбедност новинара, саморегулација, власништво у медијима и транспарентност, као и јачање институционалних капацитета, само су неке од главних питања са којима се медијска заједница тренутно суочава. ЕУ се нада да ће доћи до одлучног корака да Стратегија коначно пређе у фазу примене. То је у складу са подршком коју је ЕУ пружала у почетној фази и током израде Стратегије.

Управо због ових изазова, а имајући у виду и ургентну ситуацију у којој су се медији у Србији нашли нарочито због ковида, Европска унија је одлучила да повећа своју помоћ и покрене нов програм бесповратне помоћи за подршку медијима вредан 2,4 милиона евра, који ће се реализовати у наредне три године да помогне медијима да преброде ова тешка времена.

Циљ је да се обезбеди брз и флексибилан механизам примене, и то континуирано, за различите врсте грантова, укључујући помоћ за оперативне трошкове, који су кључни у време пандемијске кризе.

Програм ће реализовати Европски фонд за демократију (EED), независна и кредибилна организација Европске уније и њених земаља чланица заједно. То је организација која је у могућности да у име Тима Европе пружи брзу, иновативну и флексибилну подршку која је сада потребна медијској заједници.

Поред већ постојеће подршке EED-а медијима у Србији, ова додатна средства су намењена широком спектру медијских актера, укључујући младе новинаре, затим и остале новинаре и медијске куће, као и оне који користе иновативне алате и медијски садржај.

Средства ће бити доступна:

• Малим, start-ap и локалним медијским иницијативима (укључујући дигиталне) у Србији;

• Већим, професионалним медијским кућама у Србији које су суочене са посебним изазовима због пандемије ковида 19;

• Новинари, писци и инфлуенсери, укључујући блогере и активисте друштвених мрежа у Србији.

• Активности у вези са медијима попут провере чињеница, праћења насиља над медијима и новинарима, правне помоћи новинарима и мониторинга медија које реализују организације у Србији.

Иако ће селекцију у целости обављати EED, на основу њихових већ постојећих механизама, овај програм бесповратне помоћи ће се осврнути и на тенденцију нове Медијске стратегије за јачање улоге саморегулаторних тела међу медијима.

Драго ми је да видим да су многи медији заинтересовани за ову прилику и надам се да ће је многи од њих максимално искористити за решавање тренутних проблема због ковида као и дугорочнијих изазова медијског окружења које се брзо мења.

Сем Фабрици, амбасадор Европске Уније у Србији

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси