Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Google о подели прихода с медијима: То би довело у питање бесплатан претраживач
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 08. 2020.

Аутор: Хина Извор: Н1

Google о подели прихода с медијима: То би довело у питање бесплатан претраживач

Кодекс утврђује поступак преговора технолошких џинова и медија о подели прихода на основу коришћења медијских садржаја и предвиђа новчане казне за компаније попут Google и Facebook у случају непоштовања одредби.

"Одувек сте се ослањали на Google претраживач и на YouTube да вам покажу шта вам је најрелевантније и најкорисније", написала је у отвореном писму генерална директорка Google-овог аустралијског огранка Мел Силва.

"Буде ли овај закон усвојен, то вам не бисмо могли гарантовати", додала је.

Предложени закон "не би утицао само на пословање Google и Youtube с медијским компанијама, већ и на све наше аустралијске кориснике", рекла је Силва.

"Према овом закону, Google мора обавестити медијске компаније 'како могу добити приступ' подацима о вашем коришћењу наших производа' и нећемо моћи проверити хоће ли ти подаци тада бити заштићени", пише Силва.

Google-у тврде и да ће предложени закон помоћи великим медијским компанијама да вештачки побољшају свој пласман на листи резултата претраге.

Тиме ће на своје платформе привући више корисника и стећи непоштену предност у односу на мале издаваче и кориснике Youtube-а, објашњавају.

Отворено писмо директорке Google-а означава ескалацију напетости између великих технолошких компанија и аустралијског регулатора за заштиту тржишног такмичења и потрошача (ACCC).

ACCC је пак оптужио Google за објаву "дезинформација", тврдећи да закон неће захтевати од америчке компаније да становницима Аустралије наплаћује услуге нити да дели личне податке корисника.

Предложени закон "омогућио би аустралијским медијским компанијама да преговарају о поштеним платама за рад својих новинара који је укључен у Google-ове услуге", наглашава председник ACCC-а Род Симс.

"Тиме ће се решити проблем значајне неравнотеже у преговарачким позицијама аустралијских медијских компанија и Google-а и Facebook-а", додао је Симс.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси