Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Рес публика: Медијска политика градске управе у Крагујевцу је израз политичке воље
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 08. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

Рес публика: Медијска политика градске управе у Крагујевцу је израз политичке воље

Удружење „Рес публика“ оценило је у истраживачком тексту о положају локалних медија у Крагујевцу да је медијска политика градске управе која је базирана на недоречености и неусаглашености прописа, пре израз тренутне политичке воље, него допринос стварању одрживог система јавног информисања у том граду.

Из овог удружења траже доследну примену медијских закона и истичу да привилеговани статус ужива Радио телевизија Крагујевац (РТК) не само међу медијима у Крагујевцу, већ представља изузетак и на медијској сцени Србије, као једина телевизија која из локалног буџета директно добија новац за плате и редовно функционисање.

Само за функционисање РТК од 2015. до 2019. године, из буџета града је плаћено близу 300 милиона динара.

Подаци из истраживања Рес публике показују да је РТК кроз субвенције добила нешто више од 174,5 милиона, а још 13, 5 милиона за услуге по уговору, односно за преносе скупштинских заседања.

Раније спроведено истраживање конзорцијума БИРН-а, НУНС-а и Фондације Славко Ћурувија, показало је да су субвенције у корист РТК током 2017. године исплаћиване и скидањем средстава са позиција предшколског, основног и средњег образовања и васпитања.

Пажњу скреће и податак о имовини и приходима јавних функционера, доступан у регистру Агенције за борбу против корупције.

У извештају с краја септембра 2017. године нето плата директорке Радио-телевизије Крагујевац износила је око 76.000 динара, да би средином маја наредне године, зарада била повећана на 96.000 динара, што је, како наводе из Рес публика, неуобичајено велико повећање за руководиоце предузећа која се финансирају јавним новцем.

После неуспешне приватизације, РТК је враћена под окриље града, по Уредби Владе Србије која је омогућила да се након раскида приватизације, капитал предузећа из Регистра акција и удела бесплатно пренесе на град или општину, али није ограничила колико такво власништво локалне самоуправе над медијем може да траје.

РТК је званично у поступку приватизације готово пуне три године.

Опстанак РТК је буџет града коштао скоро 130 милиона динара, а током 2017. године више од 107 милиона плаћено је за дугове по основу судских пресуда извршних поверилаца, и близу 22 милиона за субвенције и накнаде за преносе скупштинских заседања.

С друге стране остали крагујевачки медији на јавни конкурс чекају шест година, пошто град Крагујевац никада није спровео конкурс за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса.

„Крагујевачка јавност има и додатни интерес да се према овом питању односи са нарочитом пажњом. Како због значајног износа новца грађана који је у претходном периоду уложен у Радио – телевизију Крагујевац, тако и због чињенице да нема гаранција да персоналне промене на челу града или нека нова приватизација, неће поново угрозити рад овог медија“, наводи Шумадијски центар за грађански активизам „Рес публика“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси