Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Билчик: Слобода медија кључна за напредак ка ЕУ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 08. 2020.

Извор: Танјуг

Билчик: Слобода медија кључна за напредак ка ЕУ

Известилац ЕП за Србију Владимир Билчик каже да пажљиво прати политичка дешавања у Србији и истиче да услови за политичко надметање и слобода медија треба да буду на најистакнутијем месту у агенди реформи, уколико Србија жели да учини напредак према чланству у ЕУ.

Он је за "Данас" рекао да будући парламент и Влада имају огромну одговорност да спроведу истинске реформе у доменима владавине права, основних слобода и стандарда, како би се створило медијско окружење европског квалитета.

Упитан да ли је одлука чланица ЕУ да се не отворе нова поглавља у приступним преговорима Србије и ЕУ сигнал властима да знатно више пажње треба посветити значајним сегментима попут владавине права, каже да када ниједно поглавље није отворено, процес преговора не може да буде настављен тако брзо те да, како је навео, драгоцено време може да буде изгубљено.

"Због тога говорим да сада широм Европске уније постоји велико очекивање од Србије да дела. Лидери у Београду имају готово историјску шансу да раде на значајним домаћим реформама и да их убрзају", истакао је Билчик и поновио да се нада да ће, када нова влада преузме дужност, укључујући нове политичке званичнике који ће преговарати о чланству у ЕУ, они који ће бити надлежни моћи да раде на реформама у вези са владавином права и важним социо-економским мерама усмереним на брз опоравак од ковид-19.

Поводом писма појединих невладиних организација из Србије које су изразиле забринутост стањем демократије у земљи, он наводи да је "пажљиво прочитао те забринутости" и да је у контакту са стручњацима на терену.

"Осећам да широм ЕУ сада постоји истинско и неодложно очекивање да се Србија фокусира на истинске реформе и да спроведе истинске мере када је реч о испуњавању циља европске перспективе. Чекамо дела, а не само речи", закључио је Билчик.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси