Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  БИРОДИ: Три приступа у извештавању о случају „Истрага прања новца“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 07. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

БИРОДИ: Три приступа у извештавању о случају „Истрага прања новца“

Анализа портала регистрованих у Србији, коју је Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) спровео 28. и 29. јула, говори о три приступа у извештавању о случају „Истрага прања новца и финансирање тероризма од стране медија и невладиних организација (НВО)“

Медији блиски властима су позитивно известили о одлуци Управе за спречавање прања новца да истражи да ли 37 НВО и 20 грађана пере новац и финансирају тероризам кроз доминантан наратив да „Управа само ради свој посао“, наводи се у истраживању.

У тој групи, према анализи БИРОДИ, налазе се ТВ Мост, Тањуг, Курир, Ало, СНС сајт, Српски телеграф и Блиц.

Истиче се да су ТВ Мост и Блиц у свим својим извешатајима позитивно конотирали одлуку Управе за спречавање прања новца и финансирање тероризма.

Други приступ се огледа у преношењу реакција невладиних организација и медија који се налазе на списку, али и става Управе, и то најчешће на неутралан начин или негативан начин у односу на одлуку Управе за спречавање прања новца.

БИРОДИ наводи да су ти медији указивали да је списак састваљен без јасних критеријума, односно без законске обавезе да се утврди оправданост покретања истраге.

У ту групу спадају Данас, Бета, Наслови, Нови магазин, Радио Слободна Европа, УНС, Недељник, 021, ТВ Н1, Балкан магазин…

Трећи приступ је доминирао код јавних сервиса, РТС и РТВ, који су неутралним малим обимом извештавања „остали по страни“, наведено је у истраживању БИРОДИ.

Да подсетимо, Управа за спречавање прања новца Министарства финансија направила је списак медијских радника, невладиних организација и удружења грађана и затражила од банака увид у њихове трансакције од почетка 2019. године.

Остало је нејасно којим критеријумом се водила Управа за спречавање прања новца када је тражила проверу рачуна невладиних организација.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси