Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Више од 140 потписа да се неће одустати од борбе за демократску и слободну Србију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 07. 2020.

Аутор: Бета Извор: Бета

Више од 140 потписа да се неће одустати од борбе за демократску и слободну Србију

Више од 140 потписа организација цивилног друштва, медија и појединаца је под саопштењем објављеном на сајту Грађанских иницијатива у којем се указује да "Цивилно друштво и медији неће одустати од борбе за демократску и слободну Србију"

Повод за то је одлука Управе Министарства финансија за спречавање прања новца да тражи увид у све банкарске трансакције од почетка 2019. године медијских радника, невладиних организација и удружења градјана 20 физичких лица и 37 организација или удружења, "како би се утврдило да ли организације и појединци са списка имају везе са финансирањем тероризма или прањем новца".


У саопштењу на сајту Грађанских иницијатива пише да "медији и организације цивилног друштва захтевају од Министарства финансија и Управе за спречавање прања новца да без одлагања предоче основе сумње због којих су наложили ванредно прикупљање информација о организацијама, медијима и појединцима од стране пословних банака".

Члан закона на који се позвао директор Управе за спречавање прања новца налаже да се оваква провера врши искључиво за организације за које постоје основи сумње да су умешане у финансирање тероризма.

"Пошто су на списку бројне организације и појединци који се баве истраживачким новинарством, заштитом људских права, транспарентношћу, филмском продукцијом, развојем демократије, владавине права и доброчинства, намеће се закључак да је у питању политичка злоупотреба институција и опасан покушај даљег урушавања владавине права у Србији", упозорава се у саопштењу.

"Злоупотреба законских механизама и институција ради незаконитог притиска на медије и организације цивилног друштва представља драстичан напад на слободу удруживања и слободу информисања", пише у тексту и констатује се да је "власт у Србији већ годинама суочена са озбиљним критикама и међународних и домаћих организација у вези са угрожавањем ове две важне слободе".

Даље се каже да је "овакав напад на организације које се залажу за изградњу Србије као правне државе, поштовање закона и истинску борбу против корупције додатни аргумент да су ове вредности озбиљно угрожене у Србији".

"Организације, медији и грађани неће одустати од борбе за слободну и демократску државу, без обзира на претње и притиске. Овакви и слични потези власти само нас додатно мотивишу да као грађани истрајемо у одбрани сопствене државе", пише у саопштењу.

Указује се да ће медији и организације предузети "све одговарајуће правне радње против умешаних у ову злоупотребу, укључујући и кривични прогон одговорних, али пре свега ће инсистирати на потпуним и јасним одговорима како је до овога могло да дође".

У саопштењу на сајту Грађанских иницијатива подсећа се јавност да су "организације и медији са списка изложени различитим врстама редовне државне контроле, укључујући и инспекцијски надзор и ригорозне провере финансијског пословања како од пореске управе и Народне банке Србије, тако и од сопствених донатора".

"Свака законита провера рада организација је добродошла и увек ћемо је подржати. Са друге стране, жестоко ћемо се супротставити злоупотреби институција и процедура, јер то јесте наша мисија – борба за демократску и правно уређењу државу", пише у саопштењу.

Медју више од 140 потписника тог саопштења су и: Европски покрет у Србији, Асоцијација независних електронских медија АНЕМ, Аутономни женски центар, Београдска отворена школа, Београдски центар за безбедносну политику, Београдски центар за људска права, Београдски фонд за политичку изузетност.

Потписници су и БИРН, БИРОДИ, Центар за европске политике, Центар за регионализам Нови Сад, Центар за женске студије, ЦИНС, ЦРТА, Данас, Фонд Б92, Фондација Ана и Владе Дивац, Хелсиншки одбор за људска права, Иницијатива младих за људска права, Институт за европске послове.

Потписали су и: Транспарентност Србија, ИСАЦ Фонд, Јужне вести, Коалиција реУговор, Комитет правника за људска права YУЦОМ, КРИК, Локал пресс, Не давимо Београд, Независно друштво новинара Војводине, Нова Економија, Новосадска новинарска школа, НУНС.

Саопштење су измедју осталих потписали и Регионална информативна агенција ЈУГпресс, Санџачки одбор за заштиту људских права и слобода, Славко Ћурувија Фондација, Траг фондација, Виктимолошко друштво Србије, Војвођански грађански центар, Жене у црном, Национални конвент о Европској унији, Пешчаник, Центар модерних вештина.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси