Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ко је била Дафне Каруане Галиција, убијена новинарка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 07. 2020.

Аутор: Горан Митровић,Нова.рс Извор: Цензоловка

Ко је била Дафне Каруане Галиција, убијена новинарка

Неколико сати пре него што је требало да сведочи на суду, посредник у убиству малтешке новинарке Дафне Каруане Галиције задобио је тешке повреде ножем по грлу и телу.

Мелвин Теума, бивши таксиста, пронађен је у уторак увече у локви крви у својој кући, па пребачен у болницу где се налази у критичном стању.

Он је у новембру помилован пошто је признао и открио детаље убиства ауто-бомбом које је шокирало Малту у октобру 2017.

Истраживала криминал

Малтешка новинарка, списатељица, узбуњивачица и противкорупцијска активисткиња Дафне Каруана Галиција убијена је због открића умешаности бројних локалних политичких званичника у организовани криминал, који се огледао у учествовању бројних посланика и високих државних чиновника у прању новца, утаји пореза, непотизму и другим незаконитим радњама.

Галиција је открила везу између малтешке индустрије онлајн коцкања и мреже организованог криминала у земљи која је продавала пасоше и друге личне документе и за те услуге примала новац од азербајџанске владе, углавном путем мрежних уплата.

Била је редовна колумнисткиња малтешких издања Сандеј тајмса и Индипендента. Своја истраживања, новинарка је објављивала путем личног блога “Руннинг Цомментарy” који је покренула 2008. Њен блог састојао се од истраживачких извештаја и коментара, од којих су неки сматрани личним нападима на појединце, што је довело до низа тужби покренутих против ње. Блог је био једна од најпопуларнијих веб локација на Малти, која је редовно имала и по пола милиона посета дневно, што је далеко више од тиража свих дневних новина у тој земљи.

Током 2016. и 2017. Каруана Галиција је открила осетљиве информације која се односе на бројне малтешке политичаре. Ту је био објављен читав низ преписки, записника и доказа о њиховој умешаности у криминалне радње, а велики број њених новинарских открића објављени су у склопу тзв. Панамских папира.

Вишегодишње застрашивање

Упркос бројним претњама које је примала деценијама и полицијским хапшењима, до смрти је истраживала разне проневере малтешких политичара.

Због свог истраживачког рада новинарка је годинама била застрашивана. Улазна врата њене куће запаљена су 1996. Породичном псу пререзали су грло и положили испред кућно прага.

Неколико година касније комшијски аутомобил је спаљен, вероватно у погрешном нападу који је Галицију имао за мету. Догодио се још један инцидент 2006. када јој је кућа запаљена док је цела њена породица спавала унутра.

Према сведочењу супруга Метјуа, претње су биле готово свакодневна појава. То су били телефонски позиви, писма, белешке написане на улазним вратима, СМС поруке, имејлови и коментари на њеном блогу.

Атентат ауто-бомбом

Убијена је у атентату изведеном активирањем ауто-бомбе у близини њене куће у месту Биднија на северу острва 16. октобра 2017.

У децембру те године су три мушкарца ухапшена у вези са овим нападом. Даља истрага довела је до хапшења бизнисмена Јоргена Фенеха, власника компаније 17 Блацк који је ухваћен на својој јахти 20. новембра 2019.

Смртоносни напад на познату новинарку довео је до политичке кризе у земљи и изазвао незапамћену буру у међународној јавности. Британски листови Фајненшел тајмс и Гардијан назвали су ово убиство “ударом на слободу говора изведеним под покровитељством мафијашке државе Малте.

Постхумна почаст

Средином априла 2018. године, тим сачињен од 45 новинара из 18 новинских листова, укључујући угледне светске часописе, објавио је “Дафне пројекат”, који представља објаву свих записа и открића на којима је Галиција радила непосредно пре смрти, а које за живота није успела да објави.

Зато је публиковање њених последњих открића описано као својеврстан облик посмртне заоставштине, али и као покушај подизања свести о даљој присутности криминала против ког се новинарка борила целог живота и због ког је на крају и убијена.

Постхумно је за слободу говора, храброст у професији и изузетну пожртвованост у указивању на проблеме владавине права добила чак 30 новинарских награда.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси