Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Турска намерава да пооштри контролу друштвених мрежа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 07. 2020.

Аутор: Бета, АФП Извор: Цензоловка

Турска намерава да пооштри контролу друштвених мрежа

Странка турског председника Реџепа Ердогана поднела је парламенту предлог закона, који предвиђа јачу контролу друштвених мрежа, а текст изазива забринутост по питању слободе изражавања

Главне друштвене мреже, попут Твитера и Фејсбука, морац́е да имају представника у Турској, иначе ц́е бити смањен њихов домет, наводи се у тексту у који је имао увид Франс прес.

Друштвене мреже ће такође морати да се у року од 24 часа ускладе са налозима турских судова за уклањање одређеног садржаја, а у случају непоштовања судских налога, предвиђене су тешке казне.

Предлог закона је усмерен на друштвене мреже са више од милион јединствених веза дневно. Оне ц́е такође морати да чувају податке турских корисника на серверима у Турској.

Закон има за циљ да „прекине вређање и узнемиравање“ путем интернета, изјавио је на конференцији за новинаре Озлем Зенгин, члан Ердоганове Партије правде и развоја (АКП).

Турски председник је почетком јула позвао на „увођење реда“ на друштвеним мрежама након што су његова ц́ерка и зет били вређани на Твитеру.

Ердоганове изјаве су изазвале забринутост бројних корисника интернета кроз хештег „Не дирај моју друштвену мрежу“.

Турске власти надгледају Твитер и Фејсбук и велики је број судских процеса због „вређања шефа државе“ или „терористичке пропаганде“ на основу једног или пар твитова.

Невладине организације су забринуте због ерозије слободе изражавања у Турској, а појачана контрола друштвених медија би такође могла да Турцима ограничи приступ независним или критичким информацијама, у окружењу којим доминирају провладини медији.

Према последњем „извештају о транспарентности“ на Твитеру, Турска је у првој половини 2019. године на челу земаља које су захтевале уклањање садржаја са те друштвене мреже са више од 6.000 захтева.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси