Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Стефановић тужио Нова.рс: Мој отац није трговао оружјем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 07. 2020.

Аутор: Нова.рс Извор: Цензоловка

Стефановић тужио Нова.рс: Мој отац није трговао оружјем

Министар полиције Небојша Стефановић тужио је портал Нова.рс због навода у тексту "Памтићемо Бранка Стефановића по афери Крушик и торби пара", а у тужби је наведено да је у наслову "спорног текста" његов отац "представљен као учесник велике афере у оквиру које се неосновано спекулисало о различитим махинацијама и сукобима интереса". Стефановић тврди да се његов отац никад није бавио трговином оружјем

“Иако сама трговина оружјем није незаконита када се обавља под прописаним условима, контекст у ком је ова информација објављена нарушава сећање на покојника, јер се исти представља у светлу афере ‘Крушик’, а покојнику се приписује особине које нема и радње које није предузео”, наводи се у тужби.

Портал Нова.рс је у тексту подсетио да је фирма Бранка Стефановића “Унитед БГ” добила дозволу Министарства трговине, уз претходну сагласност МУП-а, да тргује оружјем, што је претходно објавио НИН. Навели смо и изјаву Небојше Стефановића да предузеће у власништву његовог оца није продало ниједан једини метак. Подсетили смо и на објаве БИРН-а да је Бранко Стефановић, као представник фабрике ГИМ посредовао између Крушика и купаца оружја из Саудијске Арабије, што се видело и из приложене документације. Име оца министра полиције нашло се и на званичном захтеву који је фирма ГИМ упутила државној фабрици Крушик ради прегледа робе.

Потом је БИРН објавио и званичан захтев за добијање саудијске визе и у самој визи наводи се да је Бранко Стефановић “легал адвисор” фирме ГИМ, односно њен правни саветник. Та компанија је у допису амбасади у Сарајеву од маја 2018. затражила да им се одобре визе за три њихова руководиоца, међу којима је наведен и Бранко Стефановић.

Наш портал је подсетио и да је отац министра полиције у мају 2018. посетио италијанску фабрику оружја “Берета” као један од тројице представника фирме ГИМ, као и да је на тај пословни пут отишао са члановима високе делегације МУП-а.

У тексту о аферама у које је био умешан Бранко Стефановић наводи се да се нашао у центру пажње јавности након демолирања хотела Шумадија, у марту 2019, а бивши власник тог хотела Његомир Килибарда навео је да су инциденту претходили преговори око продаје које је водио отац министра полиције и да му је отац министра полиције нудио “да помогне” око исплате дуга који је имао, а да му заузврат прода хотел, те да је у једном тренутку утврђена и цена.

Килибарда је испричао да је на трећи састанак Стефановић носио ранац и да му је рекао да је у њему 300.000 евра, као и да ће када потпише добити паре. Према његовим речима, договор је био да му Стефановић преко посредника позајми тај новац, а да заузврат откупи хотел за милион евра, али је Килибарда одустао када му је речено да има рок од 72 сата да врати новац, објавио је БИРН.

Портал Нова.рс објавио је и да је Бранко Стефановић демантовао да је нудио 300.000 евра у замену за куповину хотела и да је говорио да ће наћи варијанту да га спаси.

У тужби се наводи да је отац министра полиције те информације демантовао, те да нас то “није спречило да неистините информације поново објавимо”.

Тужилац се такође осврће на наводе Тужилаштва за организовани криминал, које од децембра 2019. истражује медијске наводе о привилеговању приватних трговаца оружјем при куповини наоружања од фабрике Крушик. Како су рекли у том тужилаштву, прикупљање информација нису тражили од МУП-а због тврдњи да је у одређеним пословима учествовао Бранко Стефановић, отац министра полиције.

У тужби се наводи да је објављивањем напред наведених информација грубо повређено сећање на покојног Бранка Стефановића.

“Покојни господин Стефановић се за живота није бавио махинацијама које му се стављају на терет у објављеном тексту, нема никакве везе са афером ‘Крушик’, никада није трговао оружјем, нити је икада нудио суму од 300.000 евра у замену за куповину хотела. Објављене информације су неистините, непроверене и прикупљене супротно одредбама Закона о јавном информисању и медијима. Ово посебно важи за информације које су прибављене из Тужилаштав за организовани криминал”, пише у тужби Небојше Стефановића.

Како је наведено, текст је објављен недуго после смрти Бранка Стефановића, у тренутку када је цела његова породица била у стању шока и жалости због претрпљеног губитка.

Због повреде пијатета Небојша Стефановић тражи накнаду нематеријалне штете од 400.000 динара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси