Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пресуда нападачу на новинара нова.рс добра порука о кажњивости
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 07. 2020.

Аутор: Н1 Извор: Цензоловка

Пресуда нападачу на новинара нова.рс добра порука о кажњивости

Нападач на Војислава Милованчевића, новинара портала нова.рс, током протеста у Београду осуђен је на годину дана кућног затвора. Милованчевић је за Н1 рекао да је задовољан што је нападач осуђен, али да му смета што је то казна кућног затвора. Драгана Бјелица и Вељко Милић, представници Сталне радне групе за безбедност новинара слажу се да је добро што је нападач на новинара брзо идентификован и осуђен, уз оцену да је тиме послата јасна порука да кривична дела на штету новинара неће пролазити некажњено.

 

"Задовољан сам што је та особа осуђена. Кућни затвор је оно што ми смета јер ће нападач с времена на време моћи да изађе и попије пиће с другарима. То ме боли јер је он мене наменски ударио неким предметом у главу. Претпоставка је да је боксер, а с тим не идете да би мирно протестовали. То што је осуђен је порука да не можете тек тако да разбијате главу новинарима и прођете некажњено", казао је новинар нове.рс у Новом дану. Он најављује приватни парнични поступак против нападаа, "како би правду истерали до краја".

Драгана Бјелица из УНС-а и представница Сталне радне групе за безбедност новинара каже да су у радној групи задовољни што је идентификована особа из масе, брзо пронађена и осуђена.

Она истиче да се нападачи на новинаре брже идентификују тамо где постоје снимци.

Бјелица напомиње да је Стална радна група евидентирала 28 случајева напада на новинаре, фоторепортере и сниматеље током протеста, полиција је евидентирала 10 таквих случајева, тужилаштво седам, а у три случаја су пронађени нападачи.

То су нападачи на дописништво РТС-а у Новом Саду, новинара Н1 Петра Гајића и новинара портала нова.рс Војислава Милованчевића.

Бјелица иситче да би следећи требало да се реши случај напада на новинара Агенције Бета Жикицу Стевановића, кога је према њеним речима у два наврата претукла полиција иако је имао и показао новинарску акредитацију и узвикивао да је новинар.

Бјелица каже да је Стевановић до сада три пута дао изјаву у полицији, а сада се очекује да се види шта ће урадити тужилаштво, то јест Унутрашња контрола полиције.

Адвокат Вељко Милић каже да су снимци са протеста драгоцени јер помажу и тужилаштву и полицији приликом идентификације починилаца.

За пресуду нападачу на новинара нова.рс напомиње да је важно што је у овом случају послата јасна порука јавности да кривична дела на штету новинара неће пролазити некажњиво.

Он додаје да су иза нас године када су кривична дела на штету новинара пролазила некажњиво, али да се ситуација променила набоље од 2017. године када је почела да ради Стална радна група.

"Као и свака промена то иде полако, али не могу рећи да су ствари остале као раније. Морам да охрабрим новинаре да користе све механизме. Нека кривична дела су таква да полиција и тужилаштво без сарадње са новинаром не могу да процесуирају таква кривична дела", објашњава Милић.         

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси