Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нишки новинари: Захтевамо да нам КЦ не ускраћује истините информације о епидемији у Нишу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 07. 2020.

Аутор: В.Т. Извор: Данас

Нишки новинари: Захтевамо да нам КЦ не ускраћује истините информације о епидемији у Нишу

Група нишких новинара упутила је данас допис управи Клиничког центра(КЦ) у Нишу у којем се од надлежних тражи да медијима не ускраћују истините званичне информације о епидемији новог коронавируса.

„Од почетка епидемије надлежни у КЦ Ниш ускраћују медијима и јавности велики део битних информација везаних за ову тему од приоритетног значаја. Како се ситуација у вези информисања већ скоро пуна четири месеца не поправља- напротив, обавештавамо вас да ћемо сутра у 11 часова посетити управу КЦ како би разговарали о овом проблему и његовом решењу”, наведено је у допису.

Новинари прецизирају да “директор Клиничког центра није доступан за комуникацију, руководиоци клиника одговарају да им није дозвољено да дају информације без сагласности директора, официјелни веб- сајт КЦ извештава минимално, са прекидима и искључиво о броју хоспитализованих пацијената са потврђеним присуством вируса”.

Новинари додају да надлежни у КЦ често не одговарају на питања која им постављају, као и да им достављају информације ни када их затражимо по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

“Не треба подсећати да је правовремено, потпуно и истинито информисање законска обавеза јавних установа. Оно је посебно важно у време епидемије, када кључно доприноси обавештености грађана, њиховој свести о потреби избегавања ризичних понашања и  поштовању заштитних мера, те смањењу панике”, констатују они.

Нишки новинари подсећају да је истинита званична информација о овој теми од јавног значаја, ма каква она била, увек је боља од незваничних информација или спекулација, које се у недостатку официјелних података неизбежно појављују.

Нишки КЦ је у јеку епидемије био једна од највећих ковид болница у Србији, у којој је, према доступним подацима лечено око 3.000 пацијената који су били потврђени или суспектни на корона вирус.

Ниш је био једно од највећих епидемиолошких жаришта у земљи, а нишки Геронтолошки центар, са око 200 заражених и више од 50 умрлих, највеће појединачно жариште.

Допис Клиничком центру Ниш  потписали су новинари, уредници и шефови дописништава:

Далиборка Алихоџић, Вечерње новости

Јелена Ћосин, Вечерње новости

Гордана Бјелетић, Јужне вести

Милан Стојановић, Телевизија Н1

Зоран Косановић, Ал Џазира Балканс

Миљана Ђорђевић, ТВ Нова С

Биљана Љубисављевић, агенција Бета

Ивана Петровић, City radio

Драгана Цветковић, Радио Слободна Европа

Весна Торовић, Медијска кутија/ Данас

Зорица Миладиновић, Данас

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси