Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дугогодишњи новинар Гласа Америке Елез Биберај на челу VOA
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 07. 2020.

Извор: Глас Америке

Дугогодишњи новинар Гласа Америке Елез Биберај на челу VOA

Америчка агенција за глобалне медије (USAGM) именовала је дугогодишњег новинара Гласа Америке Елеза Бибераја за вршиоца дужности директора Гласа Америке.

Именовање Бибераја је објављено у уторак у писму новог директора Агенције за глобалне медије Мајкла Пека запосленима, који је именовао и вршиоце дужности осталих великих медијских мрежа које финансира влада САД.

Биберај је био директор Евроазијске дивизије Гласа Америке од 2006, што значи да је био одговоран за програме који се емитују за публику у Русији, Украјини, Јерменији, Грузији и на Балкану. Такође је био и шеф Албанског сервиса Гласа Америке.

Има докторат из политичких наука са Универзитета Колумбија, аутор је четири књиге укључујући "Албанија у транзицији: трновит пут до демократије" .

Именовање долази у моменту када се у јавности води полемика око независности уређивачке политике Гласа Америке. Биберајева претходница у Гласу Америке Аманда Бенет и њена заменица Сенди Шугавара поднеле су оставке неколико дана пре него што је Пек отпустио неколико шефова медијских мрежа чим је преузео вођење Агенције почетком месеца.

У саопштењу о именовањима, такође се наводи да ће Џефри Скот Шапиро бити заменик директора Канцеларије за програм за Кубу. Шапиро је адвокат, правни стручњак и репортер који је радио на вебсајту Брајтбарт, пре него што је постао саветник за ту канцеларију 2017.

Парамесваран Понудураи, потпредседседник Радија Слободна Азија од 2014, постао је вршилац дужности председника тог медија. Келим Саливан, виши руководилац у Блискоисточном програму, именован је за вршиоца дужности председника. Дејзи Синделар, виша извршна продуценткиња Радија Слободна Европа/Радио Либертy, која је радила на сарадњи РФЕ и Гласа Америке на емисији "Садашње време" дигиталне медијске платформе која се на руском језику емитује 24 часа, седам дана у недељи, именована је за вршиоца дужности председнице Радија Слободна Европа.

Пека је потврдио Сенат 4. јуна, скоро две године пошто га је номиновао председник Америке Доналд Трамп. Навео је да ће новоименовани руководиоци "имати кључну улогу у томе да наше мреже боље функционишу и да још боље служе својој публици".

Пет медијских мрежа Агенције за глобалне медије, укључујући и Глас Америке, имају недељно на глобалном нивоу више од 350 милиона слушалаца, гледалаца и читалаца на интернету, на 61 језику.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси