Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бодрожић: РТС се срозао на ниво из 90-их
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 07. 2020.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Истекао рок за предају пријава на конкурсу за генералног директора Радио-телевизије Србије

Бодрожић: РТС се срозао на ниво из 90-их

Рок за предају пријава на конкурсу за генералног директора Радио-телевизије Србије истекао је прекјуче, међутим, у појединим медијима се спекулише да би наредних дана могла да се појаве и нова имена која су кандидатуру поднела поштом.

За сада је извесно да су пријаву поднели Драган Бујошевић, досадашњи директор јавног сервиса, новинар и уредник РТС-а Владимир Паликућа, директор фотографије и сниматељ Васко Васовић и бивши директор маркетинга ове куће Небојша Недељковић.

Спорно је и да ли ће Бујошевићева кандидатура бити приваћена, јер је остављена на писарници дан након истека рока за пријаву (29. јун). Рад јавног сервиса протеклих година критикован је како од стручне јавности, колега, представника опозиције, академске заједнице… тако и од сами запослених. Петиције за смену Бујошевића покретане су унутар куће али и изван РТС-а и то у више наврата.

Досадашњи генерални директор је још прошле године испунио услове за старосну пензију, а шта му је био мотив да се поново кандидује нисмо успели да сазнамо јер није одговарао на наше позиве и поруке. Евидентно је и да се на конкурс за првог човека јавног сервиса није пријавило ниједно звучније новинарско име.

Саговорници Данаса, пак, не сумњају да ће Бујошевић поново бити изабран на челну позицију РТС-а. Председник НУНС-а Жељко Бодрожић сматра да су конкурси, тендери и јавне набавке код актуелне власти тек форма која се мора спровести, а победници и добитници се углавном унапред знају.

– То је случај и са избором генералног директора РТС, јер се досадашњи показао као веома кооперативан и користан интересима Александра Вучића, а као и у случају премијерке, на изненађење многих који су га знали из претходног живота, често и свиреп и безобзиран према свима који другачије виде јавни сервис и слободу информисања. Информативни програм РТС се захваљујући и старом-новом генералном директору срозао близу нивоа државне телевизије из деведесетих и не сумњам да ће у том правцу и наставити, до потпуног слома једног дана – наводи Бодрожић.

Слободан Првановић са Института за физику најчешће је име које се последњих година појављивало у јавности у вези са покретањем петиција у академској заједници за смену Бујошевића и реорганизацију рада и програма јавног сервиса. Он је говорио и на скуповима на којима се указивало на све мањкавости РТС-а, пре свега на незаступљеност кључних тема за живот грађана и отворену пропаганду у корист актуелног режима и председника Александра Вучића.

– Свако ко је иоле упућен у нашу друштвену свакодневицу, па самим тим и сви који би могли да буду директори РТС-а, знају да ће се будући директор суочити са избором да ли да поштује законе, професионалну етику и морал или да буде саучесник у гебелсовској пропаганди у корист ове извитоперене власти. Очекивања и притисци од стране владајуће структуре су извесни, па је, вероватно, разлог зашто се реномиране личности нису јавиле на конкурс тај што сматрају да не би успели да се изборе за објективно и професионално извештавање на РТС-у – сматра Првановић. Према његовим речима, нови директор ће на делу, врло брзо, показати шта је његов избор.

– А што се тиче кандидатуре старог директора Бујошевића, може се рећи да је потпуно у складу са актуелном политиком да се од Србије направи свеопште кичерајски цивилизацијски брлог – закључује Првановић.

Васко Васовић, директор фотографије на РТС-у и један од кандидата за новог генералног директора, не сумња да ће Бујошевићева кандидатура бити прихваћена, упркос пробијању рокова за предају.

– Термин кандидовања зависи од тумачења неколико закона и наших правних аката. Ангажовањем адвокатских канцеларија преко РТС-овог рачуна, без тендера за суме предвиђене законом, а заобилазећи постојећу правну службу РТС-а, ти закони су већ прекршени. На то је руководству куће пажњу скренула и Државна ревизорска институција, као и на кршење већине закона само за 2018. годину. Генерални државни ревизор Душко Пејовић тражио је у званичном извештају одговоре на које начине је из касе РТС-а волшебно отишло више милиона евра само за годину дана, истовремено упутивши и препоруке за отклањање тих неправилности и незаконитих поступака – указује Васовић за Данас.

Он додаје да би добијањем новог мандата од пет година „недомаћинским и нестручним пословањем Драган Бујошевић потпуно девастирао национални јавни сервис и тиме сигурно урушио један од носећих стубова нашег друштва“.

– Јавно сам објавио свој програм у 10 тачака, како да се то не деси. Никада се, заиста, до сада, није десило да кандидат за генералног директора изнесе свој програм јавно, као ни то да сами запослени у РТС-у масовно скупљају потписе подршке мојој кандидатури. Већ три евидентне разлике у односу на све остале кандидате – закључује Васовић.

Управни одбор РТС-а именоваће генералног директора у року од 45 дана од дана отварања пријава за конкурс. О резултатима кандидати ће бити обавештени у року од осам дана од дана доношења одлуке о избору. Једно лице може два пута да обавља функцију директора јавног сервиса, која траје пет година.

Испуњен услов за пензију

Драгану Бујошевићу је 5. маја ове године истекао петогодишњи мандат на месту директора РТС-а. Управни одбор га је истог дана именовао за в.д. директора и расписао конкурс за новог првог човека јавног сервиса. Иако је још прошле године испунио услове за пензију, Бујошевић је тражио да му се продужи мандат, што је у више наврата и учињено.

Крстић: Нисам се кандидовао

Као један од могућих кандидата за директора РТС-а у појединим медијима се спомиње и Небојша Крстић, који је наводно кандидатуру поднео поштом. Међутим, овај маркетиншки стручњак и бивши члан Управног одбора РТС-а је за наш лист то негирао.

– Нисам се кандидовао – кратко је поручио Крстић, који није желео да коментарише поновну кандидатуру Драгана Бујошевића.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси