Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  МУП тражи од хотелијера да им пријављују стране новинаре и посматраче избора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 06. 2020.

Аутор: Марија Вучић Извор: Раскрикавање

МУП тражи од хотелијера да им пријављују стране новинаре и посматраче избора

На адресе преко 400 хотела и хостела у Београду стигао је мејл од МУП-а у коме се од власника тражи да пријаве уколико „имају сазнања“ да је у њиховом смештају уочи сутрашњих избора одсео неки страни новинар или посматрач избора.

Из МУП-а за Раскрикавање наводе да велики број странаца - новинара, посматрача и других - долази у Србију због избора, и да власници смештаја имају обавезу да пријављују стране госте. Законску обавезу да пријављују странце имају, као што су нам и потврдили рецепционери неколико хостела са којима смо разговарали, али напомињу да немају права нити обичај да питају било ког госта зашто је тачно дошао у Србију и чиме се бави.

Мејл који је у петак ујутру стигао на адресе бројних смештајних објеката у Београду упућен је са адресе boravakstranaca@mup.gov.rs. Садржај мејла и начин на који је састављен – уз правописне и материјалне грешке – новинарима Раскрикавања је чак пробудио сумњу да није реч о званичном допису МУП-а већ да је неко злоупотребио МУП-ов налог.

„Дана 21.06.2020. године одржаће се Председнички и парламентарни избори у Републици Србији с тим у вези молимо вас да нас обавестите у колико располажете сазнањима да ли се у вашем објекту смештаја налазе страни новинари или посматрачи који ће присуствовати изборима“, дословце се наводи у мејлу.

У Србији се, иначе, у недељу одржавају парламентарни, покрајински и локални избори, али не и председнички.

Питали смо МУП између осталог и да ли је ово заиста њихов мејл, као и – ако јесте – по ком законском основу се на овај начин евидентирају искључиво страни новинари и посматрачи избора.

Из МУП-а нису негирали да је то њихов допис и неодређено одговорили да власници смештаја по закону треба да пријављују странце, „чиме се осигурава и њихова безбедност током боравка у Србији“:

„Имајући у виду да ће Републику Србију због избора посетити велики број страних гостију – новинара, новинарских екипа, посматрача и других гостију, обавеза свих који пружају услуге смештаја је да у складу са Законом о странцима пријаве њихов боравак“, наводе из МУП-а.

Нису конкретно појаснили зашто су, ако већ долазе и „други гости“ из иностранства, тражили да им се пријављују баш и искључиво новинари и посматрачи избора.

Радници неколико београдских хостела са којима смо разговарали, а којима је такође послат овај мејл, наводе да они и без подсећања знају да им је законска обавеза да пријављују стране госте, што и чине.

Како објашњавају, када дође страни гост, на рецепцији му се узме број пасоша, лични подаци као и датум и место уласка у земљу (на основу улазног печата из пасоша). Ти подаци се, углавном преко специјалног компјутерског програма за евиденцију гостију, шаљу МУП-у сваког преподнева.

Власник једног београдског хостела нам је показао да при уносу података и не постоји опција да се напише чиме се тачно бави особа која је дошла у смештај. Наиме, у делу који се односи на „разлог боравка“ постоји падајући мени из кога би требало да се изабере једна од понуђених опција – да ли је реч о пословном боравку, туристичком, и слично.

„Ми ту углавном наводимо да је неко дошао туристички. Претпостављам да сада МУП очекује да им пошаљемо мејл са додатним информацијама“, наводи он.

Наши саговорници се не сећају да им је уочи било којих претходних избора стигао овакав захтев од МУП-а.

„Сећам се на пример да је уочи великих утакмица, рецимо, унапред стизао мејл од МУП-а у коме се наводи да се очекује да дођу страни навијачи, и да, уколико имамо стране госте, пријавимо њихов боравак. Ипак, приватна је ствар зашто је неко дошао, нисмо у законској обавези да то питамо. Ја мислим да је то нешто што је остало из СФРЈ од општенародне одбране и друштвене самозаштите, што сада нема више никакве логике“, каже за Раскрикавање дугогодишњи радник другог хостела.

Хотелијери, како наводе саговорници Раскрикавања, немају никакву обавезу, али ни право, да испитују госте о разлозима њиховог боравка.

„Он се на пример пријави као туриста, и што се мене тиче, он је овде туристички. Е сад да ли је он шпијун, или је посматрач избора, или је нешто треће, то није моје да га питам“, речено нам је из трећег смештајног објекта са којим смо контактирали.

Страни посматрачи су, иначе, већ акредитовани за праћење сутрашњих избора, а у процедури акредитације МУП не игра никакву улогу. Пријава за праћење избора подноси се преко Министарства спољних послова, које одобрава тај списак посматрача и даље га прослеђује РИК-у.

Мимо тога, ни РИК не води никакву евиденцију о томе где су смештени страни посматрачи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси