Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СЋФ: Очекујемо да Апелациони суд потврди пресуду и да се убице Славка Ћурувије коначно нађу у затвору
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 06. 2020.

Извор: Славко Ћурувија фондација

СЋФ: Очекујемо да Апелациони суд потврди пресуду и да се убице Славка Ћурувије коначно нађу у затвору

Уочи седнице којом ће Апелациони суд 7. јула почети процес доношења одлуке о пресуди Одељења за организовани криминал Вишег суда у Београду, Славко Ћурувија фондација очекује да ће апелација потврдити одлуку првостепеног судског већа, којом су четворица припадника Ресора државне безбедности за убиство новинара Славка Ћурувије осуђени на укупно 100 година затвора.

Надамо се да ће судско веће Апелационог суда имати снаге да након 21 године од убиства Славка Ћурувије стави тачку на овај случај.

Позивамо Веће да не враћа четворогодишње суђење на почетак, упркос жалбама одбране оптужених, али и упркос зачуђујућој жалби заменика тужиоца за организовани криминал, који је такође тражио да пресуда буде одбачена. Првостепеном пресудом заменик тужиоца практично је добио све што је и тражио у оптужници, па није јасно због чега тражи поновно суђење.

Подсећамо да се само један од четворице осуђених првостепеном пресудом налази у затвору – бивши начелник РДБ-а Радомир Марковић, и то због злочина на Ибарској магистрали и убиства Ивана Стамболића. Милан Радоњић и Ратко Ромић су, и поред тога што су осуђени и што су им изречене тешке затворске казне, и даље тек у кућном притвору. Пролонгирањем доношења правоснажне пресуде, убице Славка Ћурувије добиле би прилику да у кућном притвору проведу већи део казни на које су осуђени.

Подсећамо и да је Мирослав Курак и даље у бекству и да ништа не указује на то да државни органи раде на његовом изручењу по потерници која је за њим расписана.

Након опструирања истрага за убиство, претњи истражитељима и сведоцима, након контроверзних одлука судског већа, које је управо Апелациони суд у више наврата одбацивао, СЋФ изражава снажно уверење да ће судско веће Апелационог суда на најбољи начин размотрити све доказе изнесене током процеса који је трајао четири године и донети праведну пресуду, те да ће се они који су наредили, организовали и извршили злочин на крају наћи у затвору. Свака другачија одлука показала би да Србија нема снаге да се до краја суочи са злочинима које је организовала држава и да први пут донесе правоснажну пресуду за убиство једног новинара.

Славко Ћурувија фондација,

Београд, 20. јуна 2020. године

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси