Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ново таргетирање новинара који критикују власт
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 06. 2020.

Аутор: К. Живановић Извор: Данас

Настављен прогон независних новинара преко фантомске Фејсбук групе "Зависни новинари"

Ново таргетирање новинара који критикују власт

Фантомска Фејсбук група „Зависни новинари“ у протекла три дана представља продужену руку власти јер ради управо оно што и њени представници чине – таргетира професионалне, независне новинаре наводећи цифре које су они наводно добили из иностранства. На списку су им Драган Јањић, Милан Ћулибрк, Југослав Ћосић, Стеван Дојчиновић…

„Зависни новинари“ су регистровани као медијска/новинска компанија, мада није могуће утврдити ко стоји иза њих, јер не постоји импресум нити контакт. Једино је извесно да располажу великом сумом новца јер објављују спонзорисане постове. До сада их је видело и коментарисало на десетине хиљада корисника Фејсбука, а међу коментарима, сем увреда на рачун означених новинара, има и бројних претњи којима би требало да се позабави тужилаштво.

Тако је за Милана Ћулибрка, главног уредника НИН-а, написано да је примио стране донације у износу од 197.000 евра.

– Камо среће да је то тачно. Можда је неко желео, па заборавио да уплати. Проследићу му рачун. То би нам прилично помогло јер немамо довољно оглашивача. Јавна и државна предузећа беже од нас као да имамо не корону него кугу – каже кроз шалу Ћулибрк. Међутим, напомиње, овакво таргетирање може да буде опасно.

– Државни органи могу и морају да утврде ко стоји иза ових објава. Тада би се утврдило и да је све што је тамо објављено – лаж. Не знам ко би могао да стоји иза ове групе, али јасно је ко су мете, они који имају критички став према власти – истиче наш саговорник.

За Жељка Бодрожића, председника НУНС-а, не постоји сумња ко стоји иза објава у којима се клевећу новинари, али и чланови њихових породица.

– Тај човек је део мреже режимских ботова (име познато редакцији Данаса). Има пара и вишка времена, има и линк према службама безбедности, као и многи слични корисни идиоти који им служе за прљаве послове криминализације независних новинара а и других, за режим неподобних јавних личности. Већ дуже време креира лажне профиле на друштвеним мрежама и таргетира новинаре. То што ради је кривично дело и ми из НУНС-а смо у оквиру Радне групе већ указивали полицији и тужилаштво да тај бандит системски и за рачун власти озбиљно нарушава безбедност новинара – указује Бодрожић. Особа за коју сматра да стоји иза лажних и опасних објава је блокирана на НУНС-овим профилима, јер је константно вређала новинаре, укључујући и покојног Дејана Анастасијевића.

Јањић: Не обраћам пажњу

Уредник Бете Драган Јањић такође се нашао на списку „страни плаћеника“, али, како каже за наш лист, на овакве објаве више не обраћа пажњу.

– Овакве ствари могуће су због атмосфере у друштву и страшног „загађења“ јавног дискурса, за шта, по природи ствари, највећу одговорност сноси власт – закључује Јањић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси