Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оптужени Жељко Будимир вређао новинарку Данаса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 06. 2020.

Аутор: Ј. Д. Извор: Данас

Оптужени Жељко Будимир вређао новинарку Данаса

Након што је Апелациони суд у Београду укинуо првостепену пресуду Жељку Будимиру, осуђеном на две године затвора, ново суђење почело је данас пред Одељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду.

Непосредно пре почетка данашњег главног претреса, оптужени Будимир вређао је новинарку Данаса, која од почетка извештава са његовог суђења, говорећи јој, између осталог, како у својим извештајима пише неистине о њему.

Будимир је престао са вређањем тек на наговор његовог адвоката.

Ово није први пут да новинарка Данаса доживљава непријатности у тзв. Специјалном суду – својевремено јој је претио лидер радикала Војислав Шешељ да ће је његови саборци пребити, док ју је у марту застрашивао и непознати мушкарац након суђења за злочин у Штрпцима.

Што се тиче суђења Будимиру, подсетимо да је Апелациони суд у Београду у марту донео решење о враћању суђења на почетак „због битне повреде одредаба кривичног поступка и погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања“.

Будимир се теретио да је 21. новембра 1992. у насељу Рејзовићи (опшина Кључ, БиХ), заједно са Предрагом Бајићем и Младенком Вртунићем, ушао у кућу Але Штркоњића, у којој се налазио са супругом Фатимом Штркоњић и таштом Фатом Кољић.

Штркоњића су мучили, тражећи му новац, а када им је дао 800 немачких марака (DM), тражили су још. Рекао је да има још новца закопаног у башти, па су га Будимир и Бајић тамо извели, он је ископао и предао им још 5.500 DM.

Тада је искористио прилику да побегне.

Потом је један од њих тројице прво убио Фатиму Штркоњић, а затим убио и Фату Кољић.

Судско веће Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду је првостепеном пресудом крајем септембра прошле године осудило Будимира на две године затвора због, због како је навело, повређивања телесног интегритета и пљачке, изостављајући оптужбе за убиства, те наводећи да не постоје докази да их је Будимир извршио.

Заменик тужиоца за ратне злочине, Миољуб Виторовић, остао је на данашњем суђењу при оптужници, наводећи да Тужилаштво за ратне злочине нема нових доказа које би приложило.

Одбрана је предложила да се саслуша судски вештак Мирослав Ракочевић, али је судско веће саопштило да је он преминуо.

Оптужени Будимир је изјавио да не признаје оптужбе за које се терети.

На данашњем главном претресу сведочила је његова супруга, Далиборка Будимир, која је изјавила да је била са оптуженим 21. новембра 1992. године, јер ју је он тог дана запросио.

Завршне речи су заказане за 31. август ове године, пошто оптужени крајем јуна, како је саопштио његов бранилац, има заказану операцију.

Иначе, Бајић и Вртонић су правоснажно осуђени у БиХ на 13, односно девет година затвора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси