Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оснивач ВК ТВ Зоран Милешевић о опстанку медија: И даље смо за бунт
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 06. 2020.

Аутор: Мирослава Пудар Извор: Данас

Оснивач ВК ТВ Зоран Милешевић о опстанку медија: И даље смо за бунт

Пре тачно 23 године у Кикинди је почео са радом ВК радио, убрзо потом и ВК телевизија, треба ли рећи да су услови били тешки у бременитим деведесетим годинама.

Гласно критичко мишљење о нестанку државе, аутократији и разврату гарантовало је и овом медију финансијке и егзистенцијалне тешкоће.

ВК телевизију су деведесетих покушали да затворе шест пута али је тек 2016. године, руководство ове медијске куће вратило РЕМ-у дозволе.

И са погашеним предајницима, још увек сеју страх властима и налазе начин да се супротставе, као у песми “Багра” коју су продуцирали.

Недавна најава о покретању програма ове телевизије изазвала је праву хајку.

Оснивача ВК телевизије Зорана Милешевића је тужио напредњак Миленко Јованов, плакати са његовом сликом лепљени су по Кикинди а ауторка песме багра Јована Поповић је хапшена и тамичена.

У каквој атмосфери, политичкој и медијској, дочекујеш годишњицу ВК ТВ ?

Лист Данас и Радио 021 НС су нам генерација.

У размаку од по свега неколико дана смо отпоц̌ели рад, 13. јуна 1997. године.

Жао ми је што смо обуставили програм након 19,5 година рада. Заиста више није било издрживо.

Ретко ко опстаје 20 година у било чему, нарочито у пословима који нису профитни.

А посебно су тешки медијски који се дневно реализују без обзира на викенде, годишње доба, кишу, снег или дечији рођендан. Када сам прошле године разматрао и најавио могући повратак ВК почело је невиђено режимско лудило и хајка против мене.

Деведесетих су насилно гасили ВК и одузимали опрему а данас то раде монтираним судским поступцимна, кривичним пријавама и тужбама. Пре месец дана је у судском поступку одлучено да Јованову платим 300.000 динара.

Додуше у првостепеном али се крај тортури, без свргавања зла, не назире.  Тај износ доживљам и књижим као изнуђену позајмицу коју ће ми, након ревизије поручених пресуда, вратити са каматом.

Да ли је могуће да је било лакше основати радио и телевизију деведесетих него је у данашње време сачувати ?

Да, неупоредиво лакше.

Друга су времена и за живот и за рад антирежимских станица каква је била ВК. Потпуно је сужен простор за својеглаве медије. Нису све диктатуре исте а није ни окружење које подржава и стаје у одбрану прогањаног медија или новинара. Међународна заједница је деведесетих била супер активна у свргавању зла а данас су им ти исти партнери.

А имају и своју резервну грађанску Србију, све присутнију у режимским медијима. Уз њихово прећуткивање је опозиција са посебним потребама обезбедила пројектно финансирање за 10.000 нерегуларних потписа и сад је на домак 3 одсто приноса од цензуса. Ако нешто није упоредиво са деведесетим то је недовољно одлучних грађана да се отворено супротставе лудилу.

Заслугом страховладе су скоро сви у неком вд стању, пред одлазак негде. Сви који су у кризним временима поносно “неутрални” директно подржавају постојеће стање. Ни најмање нису мудри како сами себи тепају.

На жалост не знају да рушење диктатора није само пролаз кроз тортуру и невоље, свргвање зла је и неописиво добар осећај. Ако нисте спремни да станете уз усамљеног бунтовника против разјареног чопора, будите сигурни да сте слабић, или у почетном стадијуму подмуклости.    

Којим темама би се ВК данас бавио, да ли би отворено заговарао и подржавао бојкот који је теби очигледно близак?

Бојкотом.

Из бојкота ће природно јачати опструкција и грађанска непослушност. ВК би свакодневно подсећао грађане да су их спопали страхови из лажних тв-а односно да је и тај страх лажан.

Оне које политика “не интересује” бисмо позвали да не мењају свој једва изграђени став сви су исти. Лично ми је потпуно небитно какво мишљење неко има о СзС ако неће гласно да изговори и поброји зликовачи тим, Вучић, Дачић, Слина, Брнабић, Вулин, Ристичевић, пинк, хаппy, ртс и клупа за резерве ДОС-а. Саборци су ми сви који не излазе 21 јуна, нарочито они који кидају окове и руше логор, без службеног налога.

Шта је преостало од независних медија у Кикинди и у ком формату ?

Само Кикиндске, као подлистак Данаса.

Након гашења ВК то је недовољно али је свима који желе да буду информисани прихватљиво и важно.

А незаинтересованој већини није довољно ни 20 локалних медија. Мислим да је подлистак одличан концепт и да ће га, пре или касније, и остали угрожени медији усвојити. Нисам за ВК баш сигуран да је био независан али је то одредница која најсигурније ствара отклон од рез̌имских медија. Сигурно је само то да смо, од настанка па до последње секунде емитовања програма, били непоколебљиво антифашистички обојени и настројени.

У политичко информативном програму смо били потпуно зависни од борбе против зла а у музичком крајње искључиви blues, jazz i rock and roll. Такође против зла.

Као продуцент песме „Багра“, коју изводи Јована Поповић, шта даље намераваш и које пројекте спремаш?

Сви који су се и раније борили против ратних хушкача и профитера једноставно предвиде потезе те исте багре, на жалост и Јованино недавно хапшење.

ВК је то уц̌инио у најави спота без грешке, где смо навели да је песма Багра амандман златном добу.

У овом изванредном тренутку, владавине струке, заиста ми није јасно зашто се жртвократија препознала и увредила када се “Багра” обраћала аутократији. Јована, копродуцент Сале Бањац и ја смо се надали да би “Багра” можда могла бити окидач за покретање мало ширег фронта r n roll bunta.

И “успели смо”, Б. страна Багре је у студију. За нијансу је комплекснија и захтевнија од А. стране али се надамо премијери током лета.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси