Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Власт новинарки КРИК-а дугује извињење, а не претње
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 06. 2020.

Аутор: Вук Јеремић Извор: Данас

Павол Залаи, шеф бироа Репортера без граница за Балкан, говори за Данас о застрашивању новинарке која је фотографисала сина председника Србије

Власт новинарки КРИК-а дугује извињење, а не претње

Извештавање о састанцима сина председника Републике са људима који се доводе у везу са криминалом је много више од легитимне новинарске теме – то је у интересу друштва.

А док извештавају о таквим темама, новинари морају да буду заштићени од стране надлежних органа, каже за Данас Павол Залаи, шеф бироа за Европску унију и Балкан у организацији Репортери без граница, коментаришући инцидент у којем је неколико особа пресрело новинарку портала КРИК Бојану Павловић, након што је фотографисала Данила Вучића, сина председника Србије, како седи са особом која се доводи у везу са хулиганском групом „Јањичари“.

Упитан како би по његовом мишљењу требало да изгледа реакција државе након овог инцидента, Залаи наглашава да би надлежни, најпре, требало да објасне због чега полицијски службеници који су зауставили новинарку КРИК-а, нису интервенисали како би је заштитили када су јој претиле и одузеле телефон особе за које се сумња да су повезане са организованим криминалом, као и због чега су јој они претили хапшењем.

– Требало би покренути интерну истрагу унутар полиције како би се расветлило ово понашање полицијских службеника, а јавност би морала да буде информисана о овом поступку. Надлежне институције би требало да искористе драгоцене информације које објављују медији, како би се процесуирали припадници организованог криминала у Србије, који не представљају само опасност по новинаре, већ за цело друштво. Тим пре ако ти припадници имају извесне политичке контакте – каже Залаи.

Подсетимо, након што је Данас причу о томе шта се догодило Бојани Павловић, објавио на насловној страни, премијерка Србије Ана Брнабић је на свом Твитер налогу објавила увредљиву поруку „Стављање мете на младића од 22 године је, у вашем свету, легитимна политичка борба.

Развуците га по Твитеру, упрегните истраживачке таблоиде да га фотографишу док гледа утакмицу, повежите са мафијом, само да би ударили по његовом оцу. Ви сте блато против кога кажете да се борите“, написала је Брнабић.

Председник Вучић је на званичном инстаграм профилу додао: „Мој син Данило је поштен и пристојан младић. Крив је само зато што је мој син. До њих, неодговорних и непристојних, никада нико није деци политичара цртао мету на челу. Нападајући ми дете, довели су ме у угао из којег више немам где. Борићу се свом снагом и победићу све њихове лажи. Обећавам им то!“

Према речима шефа бироа РБГ за Балкан, ове изјаве јасно могу да буду схваћене као увреде и претње новинарима, и као такве представљају напад на слободу медија.

– Ако политичари зову медије блатом и прете им да ће победити све њихове лажи, то може претећи да делује на истраживачке новинаре који, откривајући криминал, раде у јавном интересу. Бојана Павловић и КРИК не заслужују увреде и претње, већ извињење због третмана којем су били изложени, као и континуирану подршку политичара – наводи Залаи. Он додаје да су везе између људи који су повезани са организованим криминалом и политиком јако опасне за цело друштво, зато што подривају темељну мисију државе да заштити основне слободе, укључујући и слободу штампе.

– Ако полицијски службеници немо посматрају или игноришу претње новинарима, или чак и сами упућују претње, тиме су изневерили сопствену професију. У демократском друштву, полицији је поверена мисија да штити слободу медија – истиче наш саговорник.

Подсетимо, након што је фотографисала Данила Вучића како у друштву Александра Видојевића, истакнутог члана навијачке групе „Јањичари“ који се доводи у везу са кавачким криминалним кланом, посматра фудбалску утакмицу у једном ресторану, новинарку КРИК-а Бојану Павловић пресреле су три особе тврдећи да су службена лица. Они су јој рекли да ће бити приведена, тражећи јој да обрише слике из телефона.

Убрзо, појавиле су се још две особе које се нису представиле, од којих је једна отела телефон новинарки КРИК-а. На питање због чега је то урадио, он је додао да не мора ништа да објашњава јер је цивил.

Након тога групи су се придружили Видојевић и Немања Срећковић, такође припадник навијачке групе „Јањичари“ који је био у ресторану, а тројица полицајаца су се удаљили. Видојевић је рекао да новинарки врате телефон, додајући да га КРИК угрожава текстовима које објављује о њему.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси