Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Светионици у безграничном простору интернета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 06. 2020.

Аутор: Бојана Бачић Извор: Данас

Светионици у безграничном простору интернета

Никада није било узбудљивије време за новинарство, а с друге стране медији никада нису били досаднији, нешто попут конфекцијског одела. Увек исти и предвидиви, а реалност је све само не досадна и предвидива.

Савремени живот и технологија традиционалном новинарству придодали су једну нову димензију – интерактивност. Читаоци се више не свађају са телевизором или псују омиљене новине док их читају удобно заваљени у фотељу, већ на сајту напишу коментар видљив свима, а на друштвеним мрежама новинарима  „саспу све у брк“.

А где су ту медији? Где је ту истина и јавни интерес у свету страначких ботова који по инструкцији „нападају“ сајтове кад добију дојаву о тексту који се неће допасти „онима са врха“.

Епидемија корона вируса показала је да је свет данас више него икада глобално село и да нешто што се дешава на једном крају света имаће и те како одложено дејство на супротној страни света.

Ако је свет постао тако мали где последице сваког догађаја могу бити велике, колика је онда Србија?

У Београду свака јача вест ођекне у другим деловима земље као рафал. И док се медији у Београду деле на режимске и оне друге, заокупљени темама које на свакодневни живот тзв. обичног човека и немају ама баш никакав утицај, интернет портали из различитих крајева Србије остају последњи светионици слободног новинарства.

Бити независан медиј у мањим срединама много је теже него у Београду, јер се у њима сви знају, самим тим прекршаји су видљиви „голим оком“, а притисци да се прикрију много јачи.

Јужне вести: Очи и уши јужне Србије

Јужне вести, интернет портал из Ниша, успео је оно што сваки локални медији сања, а што мало којем полази за руком. Прешао је оквире свог атара бавећи се темама из свог дворишта. Ретко шта може да им промакне на радару, што неминовно доводи и до борбе са различитим притисцима. Успевају да одолевају и да се изборе за независност истовремено остајући на страни грађана и јавног интереса. Они су један од примера најбоље онлајн професионалне праксе, поштујући професионалне стандарде, комбинујући „традиционално“ са грађанским новинарством користећи друштвене мреже на интернету.

Маглочистач: Правовремене информације са терена

Протести „Један од пет милиона“ који су одржавани прошле године више месеци показали су како мали пламен грађанског бунта и отпора може да се брзо прошири на целу земљу. Такозвани „велики медији“ често нису у могућности да добаце у сваком тренутку до сваког краја земље. Зато у време медијског мрака локални медији и портали показују се као незамењиви извор релевантних информација са самог терена. Управо као такав се показао суботички портал Маглочистач. Оно што је већини локалних медија недостатак, постављање неправовремених информација, Маглочистачу никако није био, па су тако информације тачне и релевантне стизале одмах након завршеног протеста.

Радио 021: Медиј који памти Милошевићево време

Радио 021 из Новог Сада је најпоузданији извор са територије овог града и Војводине. Настао је у време режима Слободана Милошевића са идејом да се покрене градска информативна радио-станица, отворен, слободан и медиј независан од утицаја тадашњег политичког естаблишмента. Преживео је и један је од медија који је успео да се прилагоди савременим технологијама, али не науштрб професионалних стандарда. Од једнако успешног радија настао је информативни сајт са дневним информацијама из Новог Сада, Војводине, Србије и света.

Инсајдер: Ексклузивне вести у трци за дневним информацијама

Култна истраживачка емисија Инсајдер се преселила у како они кажу безгранични простор интернета, једнако успешно, као што раде истраживачке емисије, које су постале препознатљив бренд и откриле бројне афере којих је ретко ко желео да се дотакне. Поред сјајног истраживачког рада, Инсајдер на свом сајту успева да дође и до ексклузивних информација у свакодневној трци за дневним вестима.

Пешчаник: Ако вам је добро, онда ништа

Пешчаник је успео за све ове године, иако је „протеран“ са Б92, и упркос свакодневним биткама за голу егзистенцију, да сачува своју аутентичност која је препознатљива и онима који нису фанови трајног раскидања са наслеђем деведесетих. Иако живимо у време памћења златне рибице која заборави све оно што је видела чим обрне један круг око акваријума, а званичне статистике говоре да је просек задржавања на свим сајтовима око три минута, они који читају Пешчаник проводе сате на овом сајту.

Глас Шумадије: Када новинари неће да ћуте

Глас Шумадије је настао као портал новинара који, како кажу, не желе да ћуте и који су убеђени да нема те истине коју треба сакрити од грађана. А како то изгледа када новинари не желе да ћуте, показују и најновије претње дописнику Данаса и сараднику овог портала Зорану Радовановићу, због серије текстова о Застава оружју у којем указује да је фабрика у лошем стању, да су дуговања велика и да се не уплаћују доприноси.

Аутономија: Плурализам мишљења

Аутономија је портал Независног друштва новинара Војводине. Идеја Аутономије је да попуне све оне празнине које су настале у медијској сфери Војводине и Србије у овим турбулентним годинама који сви живимо последњих тридесет година. Што би рекли популарни интернет гуруи, Аутономија је пронашла своју нишу као алтернатива „уређивачки заробљеним“, државним или комерцијалним медијима“, како би омогућила плурализам информација, и покретање дебате у друштву о бројним нагомиланим табу темама.

Ауторка је новинарка Данаса (https://www.danas.rs)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси