Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  О Вучићу и напредњацима на РТС-у само позитивно
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 06. 2020.

Аутор: И. Николетић Извор: Данас

БИРОДИ објављује дневне резултате мониторинга главних дневника телевизија са националном фреквенцијом и Н1

О Вучићу и напредњацима на РТС-у само позитивно

У главном дневнику РТС протекле среде, од укупно око осам минута информативних прилога, Александар Вучић био је помињан укупно 40 секунди, док је готово четвртина укупног времена посвећена Влади Републике Србије, односно нешто мање од два минута.

О странци на власти као и председнику Републике и СНС-а, искључиво се извештавало позитивно, негативни контекст није забележен, а индикативан је и податак да се осим хвале, у националном дневнику не може чути ни секунд неутралног мишљења о два најзаступљенија актера, али ни о било ком другом субјекту који се у тој информативној емисији појавио, показују дневни подаци мониторинга Бироа за друштвена истраживања (БИРОДИ), за среду, 10. јун.

Та организација одлучила је да надаље, због очувања изборне јавности, објављује дневни наџор заступљености изборних актера у главном дневнику сваке од телевизија са националном фреквенцијом и Н1. Изостанак неутралног извештавања, осим тек 26 неутралних секунди, колико је времена било посвећено РИК-у и локалним изборним комисијама, значи да Јавни сервис РТС-а у најгледанијој информативној емисији фактички не преноси објективне, чињеничне и вредносно необојене информације и податке, нити аналитички сагледава значајна дневна збивања и актере који у њима учествују.

Александар Вучић такође је убедљиво први по заступљености на ТВ Пинк, где је од око 12 минута приче о изборима у Дневнику, њој посвећено пет минута и 45 секунди, углавном похвално конотираних, док је пет секунди означено као неутрални садржај. Уз 20 секунди такође неутралног извештаја о РИК и локалним изборним комисијама, то је сав неутрални контекст који се могао чути у тој информативној емисији, а изостали су и негативно обојени прилози, што може да указује на то да су главна тема дневника заправо пропагандне поруке самих учесника избора, који себе хвале, промовишу и рекламирају.

Вучић води и на ТВ Хепи, где му је посвећено од око 10 и по минута посвећено минут и десет секунди позитивног представљања. а неутрално се говорило опет само у контексту вести из РИК-а, 36 секунди. Исти тренд прати и Б92, где је председнику Србије посвећено више од половине укупног времена, односно скоро пет минута од укупно девет и по. Од те праксе одступа ТВ Прва која у дневнику у среду није поменула напредњаке, а од скоро четири и по минута укупног времена посвећеног изборима, неутрални извештај у трајању од минут и 40 секунди посвећен је, опет, подацима из РИК-а.

Н1 уједначено о свима

Најрепрезентативније и уједначено извештавање, онако како би објективно и тачно информисање требало да изгледа, види се у мониторингу дневника ТВ Н1, где је од нешто мање од 13 минута укупног времена посвећеног изборима, чак пет и по минута имало неутралан тон, док је критика присутна у два минута и 17 секунди, и то на рачун СНС, ПУПС, СДПС и Покрета социјалиста у око два минута, и на рачун председника Вучића, у 17 секунди. Неутрално се извештавало о странкама које бојкотују изборе, у заједничком времену од минут и 26 секунди. Бојкоташи су, тако заједнички најзаступљенији на дневнику Н1, док следи Вучићева листа са 50 секунди, следи Шешељ са 23 секунде, Шапић са исто толико и За краљевину Србију са 21 секундом. Интонација извештавања у овим случајевима је неутрална, док извештавање у позитивном, похвалном и рекламном, није забележено.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси