Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РЕМ тражи да се обуставе огласне поруке са позивима на бојкот избора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 06. 2020.

Извор: РТС

РЕМ тражи да се обуставе огласне поруке са позивима на бојкот избора

Савет Регулаторног тела за електронске медије обавестило је све пружаоце медијских услуга да морају одмах обуставе емитовање политичких огласних порука које позивају на бојкот избора. Свако даље емитовање таквих порука представљаће основ за изрицање мера у складу Законом о електронским медијима, упозорава РЕМ.

Захтев Савета РЕМ-а уследио је након што је Удружење грађана "ЦРТА" затражило мишљење о огласним порукама током изборне кампање.

РЕМ саопштава да је увидом у програмски садржај телевизија Н1 и Нова С, утврдио да се почевши од 9. јуна 2020. године емитују политичке огласне поруке у којима се позива на бојкот избора ("Једини начин да не гласаш за Вучића је да не гласаш"), а које нису у складу са чланом 8. Закона о оглашавању.

Премa поменутом члану "забрањено је да огласна порука, непосредно или посредно, подстиче дискриминацију по било ком основу, а посебно по основу уверења, националне, етничке, верске, родне или расне припадности, политичког, сексуалног или другог опредељења, друштвеног порекла, имовинског стања, културе, језика, старости, или психичког или физичког инвалидитета.".

РЕМ наводи да је прекршен и члан 15. став 1) Закона о оглашавању према којем "ако огласна порука садржи лично добро на основу којег се може утврдити или препознати идентитет лица, огласна порука се не може објавити без претходног пристанка лица на које се лично добро односи".

Сходно томе, од пружаоца медијских услуга затражено је да "одмах обуставе емитовање наведених политичких огласних порука", уз упозореwе да ће "свако даље емитовање представљати основ за изрицање мера у складу Законом о електронским медијима".

 

Коментари (2)

Остави коментар
нед

14.06.

2020.

dragiša petrović [нерегистровани] у 16:11

GOVOR MRŽNJE,UVREDA NA UNS-ovom PORTALU

Alo, Milane Djokiću,ako ti je stvarno takvo ime,
pa jezik ti je veoma prljav.Govor mržnje, vredjenja,omalovažavanja...Vredjađ jednu ŽENU, govoriš da nema ništa u glavi,i slične gadosti,i zamislite to ovaj portal objavljuje.Podsećam urednika portala na Pravila kojih moramo da se pridržavamo.A potpisanmom Djokiću bih poručio da mržnja koju manifestuje na kraju će ga potpuno razjesti i uništiti.To je vidljivo i sada. REM ima pravo da reaguje,a reagovao je, čitaj Djokiću tekst prvailno, na dopis CRTE.

Одговори
пет

12.06.

2020.

Milan Đokić [нерегистровани] у 22:26

Savet za eletronske medije Aleksandar Vučić

Šta vi iz REM-a hoćete i mislite da ste. I poziv na neizlazak na izbore je politički stav. Ko ste vi da to sprečavate. Niko nije dužan da misli vašom glavom. Svako ima pravo na svoj stav. Ne znam koliko vam je Aleksandar Vučić uticao na pamet. I vi živite od TV frekvencije koju naplaćujete... Tugo jesenja. Treba vratiti stari sistem i neograničavati broj televizija. Ako su sposobne neka se bore, a ako nisu nega se ugase. U Užicu je nekada bilo 13 radio stanica i četiri televiziji. Bolje je bilo tada nego sada. na teren pa da se bore za sebe, a ne da se dodeli nekoliko frekncencija i ostalima ništa.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси